Gerçek bir trend halini hiçbir zaman alamasa da 3D yazıcı uzun yıllardır hayatın içinde. Genellikle küçük objeler yapmak için kullanılan 3D yazıcılar; otomobil, ev gibi çok daha büyük konseptleri de gerçeğe dönüştürebiliyor. Bu kapsamdaki en yeni haber ise İtalya’dan.

İtalya’da 3D yazıcıyla toprak evler yapıldı. Tecla adı verilen evlerin mimarı Mario Cucinella. Finansmanı ise kısa adı WASP olan Dünya Gelişmiş Tasarruf Projesi.

3d ev tecla

İlginizi Çekebilir: Zero Labs ile herhangi bir klasik otomobili elektrikli “temiz enerji kahramanına” dönüştürebilirsiniz

60 metrekare alana sahip

Dünyada bir ilk olan 3D yazıcıyla yapılan toprak (veya kil) evler, daire biçiminde ve iki adet kubbeden meydana geliyor. 350 katmandan oluşan duvarları ile bu evler yaklaşık 4 metrelik yüksekliğe sahip. Görünüşünün aksine 60 metrekarelik alanda oturma odası, mutfak ve banyosu bulunuyor. Geceleri kullanım için tasarlanmış bir bölgesi daha mevcut.

tecla

İlginizi Çekebilir: Dijital minimalizm ile hayatı sadeleştirmenin temel adımları

200 saatte hazır

200 saatlik basım süresi ile tamamlanan ev için 60 metreküp doğal malzeme kullanılıyor. Neredeyse sıfır karbon salınımına sahip olan konseptin öne çıkan özelliği ağırlığını taşıması için ek bir sütun ya da direklere gereksinim duymaması. İzolasyon yönü de güçlü olan Tecla evler, termal bir bariyer gibi kışın sıcak, yazın serin kalabiliyor.

3d yazıcı

İlginizi Çekebilir: Dijital detoks yapanların işine yarayacak mobil uygulama ve web eklentileri

Her şeyiyle bir ilk

Yapım aşamasıyla da dikkat çeken evler, 3D aygıtları ile kıyaslandığında devasa makinelerle yapıldı.

CNN, baskının kuruma süresinin haftalar aldığını ve yüksek binalar için uygun malzemelere sahip olmadığını belirtse de dünya genelinde yeterli konuttan yoksun 2 milyar kişi mevcut ve bu tip projelerin umut vadedici olduğuna şüphe yok. CNN’in görüşüyle ilgili olarak yapının mimarı Cucinella, her iklime özgü malzemeler kullanılabileceğini kaydediyor. Gezegendeki tüm evlerin geleceği olacağını söyleyebilecek durumda olduğumuzu sanmıyorum diyen başarılı mimar yine de umutlu.

En nihayetinde İtalya’daki bu ilgi çekici proje, geleceğin konut sorunlarına kısmi çözüm olabilir…

İlginizi Çekebilir: Pedrali’den esneklik ve fütürizmi tanımlayan yeni çalışma alanları