Çocuklar büyürken çok sık hastalanır ve ateşlenir. Altı yaşa kadar havale riski taşırlar. Bu sebeple hasta olurda ateşlenir, ateş takibi yapamayabilirim diye korkabilirsiniz. Ateş esnasında panik olmamalısınız. Ateş nasıl düşürülür? Hangi doğal yöntemler kullanılır? Ne sıklıkla duş aldırılmalı bunları iyi araştırmalısınız. Hangi yiyecekler ateş düşürür ve hangi besinler ateşliyken verilmez bilmelisiniz. Ateş ölçerin de en iyi olanını seçmelisiniz. Sizler için bebeklere uygun en iyi ateş ölçer tavsiyelerine ve yorumlarına değindik.
Öncelikle en temel bilgiyle başlayalım; normal vücut sıcaklığı 36,5 derece. 37-38 arası normal, 39-40 arası yüksek ve 40 dereceyi aşan sonuçlar yüksek ateş olarak sınıflandırılır. Yapılan doktor muayenesi sonucunda gerekli ilaçların yanına ateş düşürücüler de eklenip aldığınızda size ateş takibi yapmanız söylenecektir. Bazen ateş hastalıktan değil de diş çıkarma evresinde karşınıza çıkabilir. Ateş halinde sıvı tüketimine dikkat etmelisiniz. Ateş çok yüksekse ılık duş aldırmalısınız. Suyun sıcaklığı ne çok soğuk ne de çok sıcak olmamalı ve bu konuda suyun sıcaklığını ölçen cihazlardan faydalanabilirsiniz. Çocuğunuzun üzerindeki kıyafetleri çıkarıp ince pamuklu bir atlet ve şort ile bırakabilirsiniz.
Çocuğunuzun ateşi düşmeye başladığında bundan sonraki süreç ateş takibi gerektirebilir. İşte bu evrede 4 farklı ateş ölçer türü mevcut. Kullanım esnasında sizde farkı görecek ve sizin için en uygun olanı seçebileceksiniz.
NOT: Aşağıdaki ateş ölçer görselleri, ürün tavsiyesi anlamı taşımaz.
Kullanım alanlarına göre ateş ölçerler
Civalı ateş ölçer
Civali ateş ölçerin kullanımı ateş ölçümü koltuk altı, ağız ya da popodan yapılır. Kullanımı kolay gibi gözükse de ağızdan ölçüm yapıldığında çocuğunuz ısırabilir. Çatlak veya kırık olabilir. Böyle bir durumda civa zehirlenmesi yaşayabilirsiniz.
Bu nedenle civalı ateş ölçerleri bebekler için pek önermiyoruz.
Dijital ateş ölçer
Dijital ateş ölçerin kullanımı civalı ateş ölçer gibi kullanılır. Civalıdan farkı içinde civa olmayışı. Ateş ölçümü koltuk altı, ağız ya da popodan yapılır. Yer kaplamaz ve kalem boyutundadır. Çantanızda bile kolaylıkla taşırsınız. Fiyat olarak da oldukça makuldür.
Bütçenize göre temassız ateş ölçerlerden bir tanesini seçebilir ve satın alabilirsiniz. Braun, Xiaomi, Weewell veya Plusmed gibi markaların hem alından hem de kulaktan ateş ölçer modellerini deneyebilirsiniz.
Dijital temassız ateş ölçer
Hareketli bir bebeğiniz varsa ve ateş ölçümü yaparken huysuzlanıyorsa ne kulaktan ne de ağızdan ölçmeye imkân vermeyecektir. Böyle bir durumda kullanabileceğiniz en uygun ateş ölçer temassız ateş ölçer olabilir. Bu çözüm ile aynı zamanda ortam sıcaklığı veya suyun, sütün sıcaklığına da bakabilirsiniz.
Dijital kulaktan ateş ölçer [Hayatını Detoksla Tavsiyesi]
En doğru sonuçları alabileceğiniz ateş ölçerdir. Hastanelerde, doktorlar da bu yöntemi kullanılır. Ateş ölçeri açtığınızda çocuğunuza yönelik bebek, emekleyen ve yürüyen olmak üzere üç bölümden bebeğinizin ayına hangisi uygunsa seçip kulağına yerleştirdiğinizde en doğru sonucu alacaksınız. Belirli aralıklarla ölçüm yaptığınızda ateş takibini en doğru şekilde gerçekleştirmiş olacaksınız. Bu cihaz sayesinde doktorun yapacağı kulak muayeneleri de daha kolay hale geliyor. Çünkü çocuğunuz ateş ölçer gibi olduğunu artık biliyor. Zamanla çocuğunuz kendi ateşini de ölçebilecek duruma gelebilir, çünkü cihaz ateşi üç renk ile sınıflandırıyor. Yeşil normal ateş, sarı hafif ateş ve kırmızı yüksek ateş olmak üzere cihazı okumanın yanında görsel olarak da algılamanızı sağlıyor.
Cihaz iki kalem pil ile çalışıyor ve pil göstergesi sayesinde kötü sürprizlerle karşılaşmanızı engellemiş oluyor. Fiyat olarak diğer seçeneklerden fazlaca olsa da hem kullanımı kolay hem de uzun vadede işinize yarayacaktır.
Yorumlar incelendiğinde kulaktan ateş ölçer için yine Braun, Omron, Weewell ya da Xiaomi gibi bilinen markaların modellerini inceleyebilirsiniz.
İşte birkaç model tavsiyesi:
Braun ThermoScan 7 Age Precison
En iyi ateş ölçer modellerinden biri… Age Precison teknolojisi ile öne çıkan Braun ThermoScan 7 Age Precison, yaşa göre ayarlanabilir ateş rehberi özelliği sunuyor. Doğru ölçümler için geniş açılı sensöre sahip ve yeni doğanlar dahil geniş bir yaş aralığı için yüksek doğrulukta veri sağlıyor. Çapraz bulaşmadan kaçınmak için tek kullanımlık hijyenik lens filtreleri ile gelen model, böylelikle bulaş risklerini de en aza indiriyor.
Omron GentleTemp 520
Gentle Temp 520 kulak termometresi, üst düzeyde doğruluk sağlayan Gentle Temp 521 teknolojisi, bir saniyelik ölçüm, belirli bir zaman diliminde sıcaklık değişimlerini takip etme ve eğilimleri izlemeye yarayan en çok dokuz okuma hafızası da dahil olmak üzere gelişmiş özellikleri ile dikkat çekiyor.
Ateş ölçümü yapacağınız cihaza göre alacağınız sonuçları bilmelisiniz. Her cihaz ve kullanım şekli farklı sonuçlar verir. Bir de bilmeniz gereken en önemli ayrıntı hangi cihazı seçerseniz seçin çok sık ateş ölçümü yapmamak olmalıdır. Çünkü çok sık yapılan ölçümlerde her defasında farklı sonuçlar alırsınız.
✓ Koltuk altından ateş ölçümü yapacaksanız, normal vücut ısısı 35.7-37.3ºC olduğunda, bebeğinin koltuk altı ölçümü 37.4ºC ve üzerini gösteriyorsa, bebeğinin ateşi var demektir.
✓ Kulaktan ölçülen ateş, normal vücut ısısı 35.7-37.5ºC sınırındayken kulaktan ölçümün 37.6ºC ve üzerini gösterdiği durumlarda bebeğinin ateşinin olduğuna işaret eder.
Yukarıdaki örneklerde de anlaşılacağı üzere tavsiyem kulaktan ateş ölçer almanız ve rahatlıkla ateş takibi yapmanız olacaktır. Tabii ki kullanım kişiden kişiye farklılık göstereceği için siz en uygun ateş ölçeri deneyimlerinizle belirleyeceksiniz.
Çocuklarınız hastalandıklarında, ateşlendiklerinde korkmayınız. Ateş vücudun savunma mekanizmasıdır. Şöyle düşünün kötü bakterilere karşı vücudunuzdaki yararlı bakteriler savunmaya geçiyor. Bu da vücuda ateş olarak yansıyor. Ayrıca çocuklar hastalandıkça bağışıklık kazanır ve aynı mikroba karşı kendini korumaya alır.
Bebekleriniz için en iyi ateş ölçer ipuçlarını sıraladık. Önerilerimiz doğrultusunda çocuğunuza temassız, kulaktan ve dijital ateş ölçerlerden birini alabilirsiniz. Eğitimci ve eğitim koçu Aydan Sonüstün’ün “Daha iyi bir ebeveyn olmak için ne yapmalıyım?” başlıklı makalesi de ilginizi çekebilir.