Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2020 yılında erkeklerde evlenme yaşı 27.9, kadınlarda 25.1.

Evlenme yaşı, mobil dünyanın günümüzdeki gibi yaygın olmadığı 2010’da kadınlarda 23.1, erkeklerde 26.4’tü. Aşağıdaki grafikte görüleceği üzere evlilik yaşı aralıksız şekilde yükseliyor.

evlenme yaşı 2021

Bu arada ilk evlenme yaşı, genel itibarıyla Türkiye ortalaması baz alındığı için bu seviyelerde, İstanbul’da 2010’a dönüldüğünde sonuçların erkekler için 27.4, kadınlar için 24.2 şeklinde olduğunu görüyoruz. Günümüzde bu verilere en az 2 puan daha eklemek yanlış olmaz. Peki boşanmaya ilişkin veriler ne anlatıyor?

2020 yılı verilerine göre her 1000 kişiden 1,62’si boşandı. Şaşırtıcı bir tesadüf olarak 2010’da da tam olarak binde 1,62’lik oran kayıtlara geçti.

Son 10 yılı ele alan söz konusu veriler, boşanma oranlarının benzer olduğunu gösterirken evlenme yaşının arttığına işaret ediyor. Evlilik nasıl gerçekleşir?

Erkek ve kadın, uyumlu bir flört evresi geçirir, yakınlık kurar, gelecek planları aynı çizgide hareket etmeye başlar; duygusal, manevi, maddi, vb. konularda aynı izdüşüme geçilir ve en nihayetinde ‘evlilik’ sözcüğü gündeme gelebilir… Tüm bu kapsamın temel belirleyicisi ise yüzyüze ve uzaktan iletişimdir.

Uzaktan iletişim günümüzde ağırlıklı olarak WhatsApp ve telefon görüşmeleri ile sağlanıyor. İnsanların gittikçe daha geç evlenmesinde bu iki iletişim yolunun bir etkisi olabilir mi? Göstergeler olabilir diyor…

1995 yılına dönelim.

Bir çift, ev telefonlarıyla konuşuyor ve ertesi gün için buluşma planı yapıyor. Bir pastanede buluşuyorlar…

Konu, evliliğin büyük bir düğün olarak mı yapılacağı, yoksa küçük bir nikahın mı daha uygun olacağı yönünde…

Görüşler karşılıklı olarak dile getiriliyor, ancak ortak karar alınamıyor, ayrılıp evlerine dönüyorlar… Yolda çiftlerden biri aslında diğerinin fikrinin daha makul olduğunu düşünmeye başlıyor, iyice ölçüyor, biçiyor eve geliyor; kız kardeşiyle, annesiyle fikir alışverişinde bulunuyor ve ertesi gün tekrar aynı konuyu görüşmek için buluştuklarında karar alınmış oluyor.

Günümüze gelelim. WhatsApp…

teknoloji aşk ilişkisi

İlginizi Çekebilir: İlişkide ‘anaç’ duygu sarmalı, gelenekler ve ikiyken tekrar bir olmak

Mesajlar ardı ardına yazılıyor…

Bir taraf ‘cimrilik yapıyorsun’ diyor örneğin.

Diğeri hayır bu kadar harcama yapamayız, durumu biliyorsun diyor. Fevri cümleler kuruluyor, bir taraf bunu yüzyüze konuşalım derken diğeri ‘hayır şimdi halledeceğiz’ deyiveriyor. Ansızın yazılan bir hakaret, kötü söz… Tansiyon, fevrilik derken 15 dakika sonra çiftler bırakın evlenmeyi birbirini artık görmeme kararı alıveriyor…

Biten ilişkinin ardından pişmanlıklar, hayal kırıklıkları. Zaman geçince fark edilen tamir edilmez parçalar…

Olur mu canım öyle şey demeyin. Bunlar gerçekten Türkiye’nin her yerinde oluyor…

Çok yeni ilişkilerin bu tür nedenlerle son bulma olasılığı elbette çok daha yüksek.

İşte WhatsApp, hayatı kolaylaştırırken bu tip etkileri de beraberinde getirdi. Hızı artırdı. Düşünmeye, ölçüp-tartmaya, yani bir nevi modern zamanların ‘zaman kaybına’ ayrılması gereken süreyi kısalttı. Bu paradoks, bir de gerçekten ‘hızlı yükselip düşen’ karakterler söz konusuysa birbiri ardına hızlı kararları, yanlış kararları, kelimeler, emojileri, vb. sonuca taşıdı.

Ne yapmalı?

Kontrollü olmalı. Hem de çok.

Ayrıca;

  • Düşünme fırsatını bulabileceğiniz iletişim yolları seçin.
  • İlla WhatsApp iletişimindeyseniz hemen yanıt vermeyin, özellikle de sizi yükselten konular gündemdeyse,
  • Bir taraf kızgın, üzgün ya da hayal kırıklığına uğraşım olabilir, tepkilerinin nedeni kim bilir belki de bunlar. Farkındalıkla hareket edin, empatik olun ve anlayışlı bir iletişim akışı tercih edin.

Eskilerin o çok ama çok güzel lafı, ‘çok muhabbet tez ayrılık getirir’e ithafen.

İlgili Konu: İlişkini nasıl bitirirsin?