Detoks akşam yemeği nasıl olmalı, genellikle sağlıklı yaşam tarzını benimsemiş kişiler tarafından sorulmaktadır. Vücudundaki fazla yağ ve zararlı madde olarak bilinen toksinlerden arınmak isteyenler belirli dönemlerde detoks diyeti yaparlar. Bu diyetin bir öğünü de akşam yemeğidir. Dolayısı ile detoks akşam yemeği hakkında bilgi sahibi olmak, sağlıklı yaşamayı isteyenler açısından ilgi konusudur.
Detoks nedir?
Vücudun gerek dışarıdan aldığı; gerekse de kendi içerisinde, sağlıksız yaşam tarzına bağlı olarak ürettiği toksinlerin, dokulara zarar vermeden atılması işlemine detoksifikasyon adı verilir. Detoks akşam yemeği nasıl olmalı sorusunun yanıtlarına bakmadan önce, detoks hakkında bilgileri kısaca gözden geçirelim:
■ Bir anda ağır detoks diyetleri uygulamak herkesi sıkar. Dolayısı ile hafif uygulamalarla başlamak önerilir.
■ Sigara, alkol kullanımı gerçekleştiriliyorsa, ilk olarak onlar bırakılmalıdır.
■ Sağlık problemi yaşamayanlar, zaman zaman, şeker ve et gibi, içeriğinde zehirli maddeler bulunduran besinleri tüketebilirler.
■ Detoks programlarının ilkbahar ve sonbahar aylarında uygulanması önerilir. Çünkü bu dönemlerde stres seviyesi, diğer dönemlere göre daha azdır.
■ Detoks yaparken egzersiz yapmak önemlidir. Ancak egzersiz denildiğinde akla hemen ağır egzersizler de gelmemeli. Günde 15 dakika yapılan, hafif terleten ve az miktarda nefes kesen egzersizler yeterlidir.
■ Masaj, detoks sırasında lenf bezlerini yumuşatarak toksinlerin atılımını kolaylaştırır. Bunun için usta ellerden yardım alınabileceği gibi, yumuşak fırçalarla deriyi canlandırmak da yeterli olur.
İlginizi Çekebilir: Kilo verme motivasyonunu artıracak 4 basit yöntem
Detoksun faydaları nelerdir?
Detoksun faydaları saymakla bitmez. En önemli etkisinin ise sağlıklı yaşamı olanaklı kılması olduğu belirtilebilir. Detoksun faydaları liste halinde şu şekildedir:
■ Vücut enerjisini arttırır.
■ Vücudu toksinlerden arındırır.
■ Zayıflamaya yardım eder.
■ Bağışıklık sistemini güçlendirir.
■ Sağlıklı ve parlak cilt görünümünü destekler.
■ Nefesi ferahlatır.
■ Beynin daha berrak çalışmasını sağlar.
■ Saçları güçlendirir.
■ Detoks diyeti yapan kişiler kendilerini daha iyi hissederler.
■ Yaşlanmayı geciktirir.
İlginizi Çekebilir: Yükselişe geçecek 5 dijital sağlık ve esenlik trendi
Detoks diyeti nasıl yapılır?
Her diyet programının olduğu gibi detoks diyetinin de uyulması gereken bir beslenme listesi vardır. Ancak bunun öncesinde, detoks diyeti yaparken dikkat edilmesi gerekenleri gözden geçirelim:
■ Akşam yemeğinden sonra, bitki çayı harici hiç bir şey tüketilmemeli.
■ Yemekler, buharda pişirme ya da haşlama yöntemi ile yemeğe hazırlanmalı.
■ Yemek yerken rahat bir pozisyonda oturulmalı.
■ Yemeklerden önce ve sonra rahatlamak adına bir kaç dakika beklenmeli
■ yiyecekler iyice çiğnenmeden yutulmamalı.
■ Şeker, yumurta, süt ürünleri, gluten ve buğday içerikli yiyecekler, mısır, kafein, alkol, katı yağlar, çikolata, detoks diyeti sırasında kesinlikle tüketilmemeli.
Detoks diyeti listesi
Her diyette olduğu gibi detoks diyetinde de uyulması gereken bir beslenme listesi bulunmaktadır. Bu liste şu şekilde düzenlenebilir:
Sabah: Her birinin içerisine yarım limon suyunun sıkıldığı 2 bardak su
Kahvaltı: Oda sıcaklığında bulunan bir tane meyve
Yarım Saat Sonra: 1 kase pişmiş tahıl
Öğle Yemeği: 1 – 2 kase haşlanmış ya da buharda pişirilmiş sebze
Akşam Yemeği: Öğle yemeğindeki gibi 1-2 kase haşlanmış ya da buharda pişirilmiş sebze
Yatmadan Önce: Bitki çayı
Detoks akşam yemeği önerileri
Detoks akşam yemeği nasıl olmalı diyen ve detoks programı uygulayan kişilerin, yemek olarak 1 ya da 2 kase haşlanmış ya da buharda pişirilmiş sebze yemeleri yeterlidir. Etten kesinlikle kaçınmalıdırlar. Sebze seçiminde fasulye, sarımsak, brokoli, pazı, lahana, ıspanak, havuç, karnabahar, soğan… gibi alternatifler arasından seçim yapmakta özgürdürler.
İlginizi Çekebilir: Dr. Diyetisyen Gamze Şanlı Ak ile Fit Smoothie kitabı ve sağlıklı beslenme üzerine