Düşük karbonhidrat ile yüksek enerjili diyet; ketojenik diyet. Ketojenik diyet, içerisinde minimum karbonhidrat ve kalori ile sağlıklı yağlar ve protein ile beslenerek vücudun kendi enerjisini üretmesi için karaciğerde keton denilen maddenin üretimini sağlayan beslenme türü olarak bilinir.

Vücudumuz enerji üretmek için glikoza ihtiyaç duyar. Kan hücrelerimiz, beynimiz gibi vücudumuzdaki pek çok organ glikoz ile beslenir. Bildiğimiz üzere glikoz karbonhidrat içerikli ürünlerde bulunmaktadır. Ketojenik diyette ise biz karbonhidratlar ile glikoz ve glüten alımını azaltarak, vücudun kendi yağlarını yakarak enerjiye yani ketona dönüşmesini sağlıyoruz. Bu şekilde vücudumuzdaki yağlardan enerji üretimine başlayarak fazla yağlardan kurtulup kilo vermeye başlıyoruz.

Vücudumuzun keton üretmeye başlaması için, vücudumuzun gerektiği enerjiyi karbonhidratlardan sağlaması gereken miktar olan %5 veya %10 geçmemeli. Geri kalan gerekli enerjiyi ise yağlar ve proteinler tarafından tamamlamamız gerekir. Yani ketojenik diyette tahıllar, baklagiller ve birçok meyve içerisinde glikoz bulundurduğu için çok az tüketilmeliyken, yağ ve et tüketiminde bir sınırlama bulunmaz.

ketojenik diyet nedir nasıl yapılır

İlginizi Çekebilir: Sağlıklı yaşam için herkesin kolaylıkla yapabileceği 4 şey

Ketojenik Diyet Faydaları

Ketojenik diyet faydaları birkaç başlıkta incelenebilir…

  • Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Ketojenik beslenme sayesinde vücudumuza artık daha az miktarda karbonhidrat girmesiyle birlikte vücut kendi kullanacak olduğu enerjisini yağlardan alır. Bu sayede vücutta hem gereksiz yağlar yakılır hem de kilo kaybı oluşur.  Ketojenik diyet kapsamında tüketimini kestiğimiz kekler, poğaçalar, börekler, tatlılar, ekmekler ve şekerli ürünler vücudumuzda fazla glikoz ve glüten birikimi sağlamaktadır. Aslında bakarsak glikoz ve gluten birikimi kilo vermemizi engelleyen önemli bir durum. Aynı zamanda ketojenik diyette protein tüketimini arttırdığımız için diyete spor eklediğimiz durumda kısa bir süre içerisinde fit bir vücuda sahip olmamızı sağlar.

  • Tip 2 Diyabet Riskini Azaltır

Ketojenik diyet yağ yakımı ve kilo kaybının yanında diyabet gibi kronik sağlık sorunlarına da büyük derecede koruma sağlar. İnsülin direncini dengelemeye yardımcı olur, kan basıncını düzenler. Karbonhidrat tüketimi kan şekerimizi artırırken, ketojenik diyet ile karbonhidrat tüketimini azaltıyor ve kan şekerini dengelemiş oluyoruz.

  • Kansere Karşı Korunmayı Sağlar ve Bağışıklığımızı Güçlendirir

Karbonhidrat tüketimini minimum seviyede tutarak glikoz ve glüten alımını da azaltmış oluyoruz. Bu sayede protein ve sağlıklı yağlardan alacağımız vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirir. Glütenli ve glikoz içerikli besinler ise bağırsak floramızı bozarak hem hastalıklara karşı bağışıklığımızı azaltır hem de kanser hücrelerini besler. Ketojenik diyet ile bağırsak floramızı koruyor ve iyi bakterileri besleyerek vücut direncimizi iyi yönde hastalıklara karşı geliştirmiş oluyoruz.

ketojenik diyet nasıl yapılır

İlginizi Çekebilir: C vitamininden düzenli uykuya bağışıklık sistemini güçlendirme yolları

Ketojenik Diyet Listesi Neleri İçerir?

Ketojenik diyet listesinde bolca protein ve yağ bulunur. İşte ketojenik diyet içeriği;

  • Kırmızı et, tavuk, balık
  • Süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt, tereyağı vb.)
  • Yağlı tohumlar (susam, çörek otu, fındık, ceviz vb.)
    • Avokado ve avokado yağı
  • Zeytin ve zeytinyağı
  • Hindistan cevizi yağı
  • Koyu renk sebzeler

Örnek Ketojenik Diyet Listesi 

Kahvaltı: 1 adet avokado, 5-7 adet ceviz, 7-10 adet zeytin, yaklaşık 1-1,5 kibrit kutusu kadar peynir ve istediğiniz porsiyonda bol zeytinyağlı bir salata.

Öğle Yemeği: 100-150 gr balık veya tavuk eti, istenilen porsiyonda yeşil salata (salatanıza 1 limon sıkabilir ve bol zeytinyağı kullanabilirsiniz).

Akşam Yemeği: 150 gr ızgara köfte, bol yeşillik ve zeytinyağlı salata.

Ara öğünlerde veya atıştırmalık olarak ise, 1 porsiyonu geçmeyecek şekilde meyve yiyebilirsiniz. Fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişleri de çiğ olarak tüketmenizi tavsiye ederiz. İçecek olarak da şekersiz içecekleri tercih edebilirsiniz.

Daha fazla sağlıklı beslenme makalesi için buraya tıklayınız.