Yaşama biçimi, alışkanlıklar, psikolojik hal ve bilinçli yaklaşımda eksiklikler ile direkt ilişkisi bulunan göbek yağını en hızlı ne yakar? İşte yanıtlar.

Göbek, şüphesiz erkek-kadın fark etmeksizin insanoğlunun başındaki en büyük fiziksel dertlerden biri. Bu noktada her ne kadar bilim, genetik faktörler ve bu şekilde aktarılan hastalıklar gibi bir arka plana vurgu yapsa da gerçekte nedeni tarihin yakın yüzyıllarında bulmak mümkün. Avrupa’dan Osmanlı İmparatorluğu’na gezip görmek için gelen kaşiflerin 1700’lü yıllarda fark ettiği bir detay vardı, özellikle Anadolu’da göbekli insanlarla karşılaşıyorlardı. Avrupa’da çok ama çok nadir olan bu faktörün arka planını anlamak ise pek de zor değildi, insanlar yoğun şekilde beyaz un ve ürünleri ile yapılan hamur işi, ekmek gibi basit karbonhidrat esaslı besinler tüketmekte ve çok az hareket etmekteydiler. Buna hayvansal yağ, şeker gibi göbek yağını artırıcı diğer besinlerin yoğun tüketimi de etki ediyordu. Çiftçilikle uğraşan halk, yılın önemli bir kesiminde hareket etmiyor, sadece belli dönemlerde ‘iş başa’ düşüyordu…

Sebeplerinden bağımsız olarak tarihsel belgelere yansıyan bu pek açık ve net durum (göbekli insanlar), Avrupa’da ‘göbeğin’ hiç de ciddiye alınan ve ‘karşılaşılan bir konu’ olmadığı için pek önemsenmedi. Zaten Avrupa, o yüzyıllarda açık bir fark ile Osmanlı İmparatorluğu’nun önünde de değildi. Günümüzde olduğu gibi araştırma, geliştirme ve analiz özelliklerinin kıtanın geneline yansıması, eğitimin güçlenmesi için birkaç yüzyıla daha ihtiyaç vardı. Bunların her biri farklı araştırma alanları, asıl konuya dönersek çoğu teze konu olmuş, toplumların genelinde belirgin araştırma konularına kaynaklık eden, en nihayetinde ise ciddi bir sorun olma yolunda hızla ilerleyen göbek yağını en hızlı ne yakar? Bir başka deyişle yaşama biçimi, alışkanlıklar, psikolojik hal ve bilinçli yaklaşımda eksiklikler ile direkt ilişkisi bulunan göbek yağını en hızlı ne yakar? İşte yanıtlar.

göbek yağını en hızlı ne yakar

GÖBEK YAĞINI EN HIZLI NE YAKAR?

Göbek yağlanması nedir sorusunun yanıtı hem fiziksel hem de matematiksel bilgilerle verilebilir. Öncelikle fiziksel olarak göbek bölgesi halk tabiriyle ‘ele geliyordur’ ve görünümü de belirgin bir şekilde ‘fazlalıklara’ işaret etmektedir. Göbek çevresi, önceki yıllara göre daha kalındır, belirgindir. Bilimsel açıdan bakıldığında bel ve kalçanın cm cinsinden ölçümü, göreğin durumuna dair sonuçlar verir. Bel-kalça oranı denilen, yani belin ölçüsü ile kalçanın ölçüsünün oranlarının erkeklerde tamamen aynı olması hedeflenir. Bel 100 cm ise kalça da 100 cm olmalıdır normal hedefte. Kadınlarda ise aynı oranın 0.8 ve üzeri olması beklenir. Bel 80 ise kalça 100 olmalıdır oransal olarak bakıldığında. Erkeklerde bel çevresi için 102 cm, kadınlarda 88 cm altı hedeflense de bu oranın vücut yapısına göre her zaman farklı ve çok daha özel bir şekilde ele alınması gerekir. Peki göbeğiniz, tüm verilere ve matematiksel oranlara göre ‘var’ diyelim, ne yapmalısınız? Diğer ifadeyle göbek yağını en hızlı ne yakar?

Göbek yağını en hızlı ne yakar, son dönemin yanıtı merakla beklenen sorularından. Zira sorun olarak görülmesinin de ötesinde sağlığın geneline olumsuz etkilerinin olduğu aşikar göbeğin. Göbek, aynı zamanda hayat kalitesini, yaşayış biçimi de etkileyen bir unsur. Tıpkı hamurişi odaklı bir akşam yemeği yedikten sonra uykunun gelmesi gibi göbek, tek farkı ise etkisinin, yani miskin olma halinin daimi oluşu. Hareketsizliği daha da tetikleyen bu faktörlerden kurtulmak ise mümkün. İşte göbek yağını en hızlı ne yakar sorusuna dair yanıtlar.

BASİT GÖBEK ERİTME TAVSİYELERİ NELERDİR?

Göbek yağını en hızlı ne yakar sorusuna dair temel yanıtlar spor, çiğneme alışkanlığını değiştirmek, su tüketimini artırmak, işlenmiş gıdalardan uzak durmak, proteini (hindi, tavuk, et, balık, vb.) beslenme rutinine daha fazla eklemek, sarımsak, yumurta, kırmızı mercimek, limon, çilek, keyif, yoğurt tüketimine önem vermektir. Ayrıntılarda ilginç bir öneri ile başlıyoruz: Çok fazla çiğnememek.

Yeme davranışına dair öneriler hep uzun süre çiğnemenin gerekli olduğuna dairdir, ancak eğer göbek çevresi yağı ve kilo sorunları varsa durumun daha farklı ele alınabileceği kaydedilir. Çok çiğnemeden yemekleri yutma şeklinde bir alışkanlık geliştirmek, temel olarak şu sonucu doğurur: Görevin fazlası mideye düşer. Mide, besinleri sindirmek için daha fazla çalışır, bu da önceki çiğneme alışkanlığınıza göre uzun süre midenin dolu olmasını mümkün kılar. Genel itibarıyla tek öğünde yenilen besin miktarı azalırken genel anlamda da eskiye göre daha az acıkarak yolunuza devam edebilirsiniz.

SU TÜKETİMİ – GÖBEK YAĞI İLİŞKİSİ NEDİR?

Su tüketimini artırmak çok yaygın bir öneri. Herkes bunu yapamıyor, bazıları su içmekte zorlanırken bazı kimseler de suyu, ısrarla başka içeceklerden zaten temin ettikleri şeklinde bir sav ortaya atarak savunma modu uyguluyor. Tüm bunların kenara bırakılması ve göbeğin yok edilmesi için suyun ‘eskiye göre çok daha fazla’ içilmesi gerekiyor. Tavsiye olarak suya ulaşmayı basitleştirin, günümüzde çoğu yaşam alanında (ev ve iş yerinde) damacanalara yaklaştırılan bardakların doldurulması söz konusu…

Bu uğraştırıcı eylem yerine suyunuzu kapaklı, ancak basit kapakları bulunan yani tek hareketle açılabilen ve bir kenara konulması da gerekmeyecek kapaklara sahip şişeler edinin. Ayrıca şişenin ne kadar su alabileceğini de bilin, örneğin 1 litre kapasiteli bir şişeniz varsa bundan günde 3 tane bitirmeyi kendinize hedef olarak koyabilirsiniz. Bu kapsamda günde 2-2,5 litre su içilmesi öneriliyor, ancak bunu 3 lt civarına taşımanız göründüğü kadar zor değil. Peki neden su içiyoruz? Su sizi idrara çıkarır, idrar vücuttaki yağların uzaklaştırılmasının yollarından biridir. Ayrıca toksik maddeleri daha sık atarak gerek cildinizi, gerekse enerjinizi daha iyi hale getirirsiniz.

detoks nedir

BESLENME DÜZENİNE DİKKAT

Beslenme düzeni ile ilgili birçok sorun var. Bazı evlerde ebeveynler çokça yağ kullanıyor, hamur işine bayılıyor. Sabahtan başlayan börek tüketimi, günün devamında da farklı olumsuz besinlerle sürüp gidiyor. Bu keşmekeş içerisinde kendinizi korumanız ve odaklanmanız hiç de kolay değil. Ancak karar verirseniz ve inat ederseniz imkansız diye bir şey yok. Göbek yağını en hızlı ne yakar sorusuna dair yanıtlardan biri de protein. Protein tüketimini artırmanız, hatta gün içerisine yaymanız önerilir. Sabah peynir, yumurta; öğlen köfte, daha sonra acıktıkça peynir, yoğurt gibi seçimler, en akılda kalıcı ve pratik proteini sisteme dahil etme adımlarını oluşturur. Miktarlarda dikkatli olmanız gerektiğini de belirtelim.

Daha az karbonhidrat, işlenmiş gıdalardan (sucuk, sosis, pastırma, vb) uzak durmak, fast-food (pizza, hamburger, vb) kaçınmak da yine göbek yağını en hızlı ne yakar sorusuna dair temel yanıtlar arasında. Burada da kararlılık devreye giriyor. Kararlı ve inatçı olmanız gerekiyor. Zira çevrede lezzetli kokular, bir şeyler yiyip içen insanlar görüyorsunuz. Ancak bu mücadeleyi verdiğinizde elde edeceğiniz sonuçları aklınıza getirmelisiniz. Psikolojinizi de bu yönde eğitmeyi öğrenmeniz lazım.

Göbek için bir diğer önemli eritme tavsiyesi spor. Ancak spora dair sıra dışı yoğun, ağır, fazla yorucu programlar şart değil. Günde 1 saatlik bir parkur belirleyerek, buna geçitler, köprüler sayesinde bolca merdiven ekleyerek form tutabilirsiniz. Başlarda etkisini görmeniz pek olası değil, ancak birkaç hafta içerisinde boşuna bir çaba içinde olmadığınızı gözünüzle göreceksiniz. Elbette çok daha kapsamlı spor programları, yoga, karın bölgesi egzersizleri için uzman desteği de (özel hocalar, vb.) etkiyi artıracaktır, ancak altınızı tekrar çizmek gerekirse parkur hedefleriyle de sonuca gidebilmek mümkün.

OLMAZSA OLMAZLAR

Evinizde mutlaka bir tartı bulundurun ve onu sabah açken kullanın. Böylelikle ilerlemeyi izleyebilir, yeni hedefler belirleyebilirsiniz (5 kilo verdim, sırada 3 kilo var gibi).

Elma sirkesi gibi alternatif öneriler elzem değil. Ancak psikolojinize iyi hissettirecekse bir bardak suya 1 yemek kaşığı kadar doğal elma sirkesi ekleyerek günde 1 kez içmeniz eğer mide sorunlarınız yoksa kötü hissettirmez.

Bol sebze tüketin, ancak meyvelere dikkat edin. Çok şeker içeren özellikle kuru meyveleri çok ama çok az tüketmelisiniz. Kuruyemişten mümkün olduğunca uzak durun. Cips, vb. alışkanlıklarınız muhtemelen var, bunları da geride bırakmalısınız. Bu arada emin olun bir süre bu tip çok yağlı ürünleri yemediğinizde artık istemeyeceksiniz bile. Zerdeçal tüketmeniz yararlıdır. Özellikle iç yağlanmada etki eder ve iltihaplanmayı (inflamasyon) azaltır. Kahve de iyi bir göbek çevresi düşmanıdır. Maksimum 2 kupa tüketimi önerilir. Yeşil çayı da unutmayalım, günde bir bardak tüketimi iyidir. Son olarak göbek erirken basen de boş durmaz, unutmayın. Şimdi harekete geçin!