Sağlıklı Yaşamla ilgili ürün ve hizmetlere ilgi duyan bir müşterinin matematiksel verilerle yakın ilişkisini anında fark edersiniz. Kalori, protein miktarı, içeriğin ne kadarının şeker olduğu gibi göstergeleri bir araya getirip satın alma kararını verir. Süreç kesinlikle bilimseldir. Sağlıklı yaşam pazarında bu özü meydana getiren algoritmayı çözümleyip ambalajında kalori, şeker miktarı ve proteinden açıkça söz eden ürünler kazanır; ne kadar reklam bütçesi olursa olsun ürünün ambalajında sunulan verilerde belirsizlik emareleri hakimse sepetin dışında kalma olasılığı son derece yüksektir.

‘Şeker içermiyor’ ibaresiyle çıkan bir ürünü ele alalım, kutusunda kocaman harflerle yazılmış ama besin öğelerine bakıldığında protein, yağ gibi değerlerle birlikte şeker oranından da söz edilmiş, üstelik karşısında ‘sıfır’ yazmıyor. Korkunç.

Burada algı şuna emin; lafı dolandıran bir ürün söz konusu ve tercih etmemeliyim.

Tüketici onu geri plana itiveriyor, çünkü verisel süreçlerin önemini benimsediği için halihazırda güçlü bir veri okuyucusu.

Markanın ve stratejisinin bunu es geçmiş olması büyük fiyasko. Hem de son derece bilimsel bir alan olan Sağlıklı Yaşam piyasasında.

Sağlıklı ürünler segmentindeki müşteri profili algoritmik hareket eder demiştik. Şunu da ekleyelim; olabilecek en üst analiz dürtüsüne sahip profille karşı karşıyasınızdır aynı zamanda. Haftada toplam 500 kalori eksik aldığında kaç gram zayıflayacağını adı gibi bilen cesur ve modern bir kesimden söz ediyoruz. Ve gelelim ‘zero’ kelimesine…

şekersiz sıfır şeker nedir

İlginizi Çekebilir: Zinde hissettiren ve zayıflamanıza yardımcı olan detoks içecekleri

Şekersiz nedir?

Zero, Sağlıklı Yaşam ürünleri açısından altın değerinde bir sözcük… Ağırlıklı olarak şeker için kullanılıyor. Zero ibaresi ile rafa çıkan ürünlerde görünür bir yerde mutlak şekilde kalorinin düşüklüğünden de bahsediliyor. Yine de hedef alınan tüketici kesimi o kadar veri-odaklı ki mutlaka içindekiler bölümünü de inceliyor. Bu arada bu tip ürünlerde şekerin tamamen bulunmaması gibi bir durumun olmadığını da hatırlatmalıyız. Yasal mevzuata göre 1 porsiyonda 0,5 gramdan daha az şeker varsa ‘şekersiz’ ifadesi ile nitelendirilebiliyor. Bu ürünleri tercih etmek yanlış değil, yine de şekersiz de olsa içerdiği diğer maddeler nedeniyle yüksek kalorili olma ihtimali her zaman mevcut. Bu nedenle ‘veri-odaklı’ çalışmanın olmazsa olmazı olarak besin değerleri bölümüne ve kalorisine göz atmayı ihmal etmemekte fayda var.

ilave şeker nedir

Göz Atmalısın: Dr. Diyetisyen Gamze Şanlı Ak ile Fit Smoothie kitabı ve sağlıklı beslenme üzerine

İlave şeker içermez nedir?

Ek olarak ‘ilave şeker içermez’ ifadesine sahip ürünler var. Bu ifade dikkatle ele alınmalı, zira başta diyabet hastaları olmak üzere güçlü soru işaretleri barındırıyor. Detaylara geçelim…

İlave şeker içermez veya şeker ilavesiz ifadesine sahip ürünün hazırlanma aşamasında şeker yani glukoz, fruktoz gibi monosakkarit, sükroz, vb. ilave edilmiyor. Ancak üründe şeker içeren ürünler bulunuyor. Örneğin müsli içerisindeki muz kurusunu ele alalım. Kurutma aşamasında muza şeker eklenebilir, muz hazırdır. Ancak şeker içeriyordur.

Müslinin hazırlanma aşamasında şeker ile hazırlanan muz kurusu eklenir. Burada müslinin hazırlanma aşamasında ‘ilaveten’ şeker kullanılmamıştır. Yine de ilk etapta kullanılan şeker, müsliye dahil edilmiş durumda. Zaten bu tip ürünlerde meyve kurularında şeker bulunduğunu mutlaka göz önüne almak gerek. Bununla birlikte besin değerleri kısmında da ‘şeker’ miktarı genellikle gösterilir (100 gramda yüzde 7 oranında gibi).

İlginizi Çekebilir: Evden çalışırken Mindfulness egzersizleri ile daha üretken olmak mümkün