WWF verilerine göre Türkiye’de sanayide su kullanım oranı yüzde 11 seviyelerinde. Kişi başı su tüketimi 5.400 metreküp. Karşılaştırma için tek bir t-shirt üretimi sırasında 2400 litre su tüketiliyor. Günde binlerce t-shirt üreten bir fabrika ele alındığında neredeyse her 2 t-shirt’ten biri, günlük insan tüketimine eş değer ölçüde suya mal oluyor.

Su kaynakları gelecek için umut vadedici değil. Türkiye’de nüfus 100 milyona ulaştığında kişi başına düşecek su miktarının yaklaşık yüzde 30 oranında azalması bekleniyor. Yüzde 30 daha az su tüketebileceğiniz bir ‘çok yakın gelecek’ tasvirini hayal edin…

Açıkçası sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir enerji, beslenme gibi kavramların gerçek hayata dönüşüm hızı her ne kadar yüksek seviyede olmasa da umut verici. Benzer bir durum moda endüstrisi için de söz konusu.

Seri üretim ve tüketimin doğal kaynaklara verdiği zarara dönük güçlü bir farkındalığa sahip girişimciler ve büyük şirketler, sürdürülebilir giyim adı verilen güçlü başkaldırılara imza atıyor. Az önce de belirtildiği gibi ‘yüksek seviyede değil ama umut verici’ bir hızla…

sürdürülebilir moda yavaş giyim

İlginizi Çekebilir: Vegan diyeti: Sağlığa faydaları ve türleri

Hızlı moda nedir?

Doğaya zarar veren, kısa ömürlü ve düşük fiyatlı tekstil ürünleri, hızlı moda adı verilen zararlı bir yapıyı meydana getirdi 21. yüzyılın ilk yıllarından itibaren. Bu tekstil ürünleri kısa süre içerisinde bozuluyor, tüketicileri yenilerini almaya itiyordu. Üstelik doğada yıllarca çözünmeyi beklemeleri de cabasıydı. Ancak yüksek getirileri ile şirketlerin milyonlarca dolarlık gelirlerine kaynaklık ettiler.

Yavaş moda nedir?

Yavaş moda adı verilen akım ise tam tersi, uzun süre bozulmayan, eğilip bükülmeyen, renkleri solmayan yüksek kaliteli ürünleri ihtiva ediyor. Ek olarak çalışan sağlığı, doğa dostu materyaller, kumaşlar sayesinde giyim sırasında insan sağlığı ve doğaya saygı gibi ‘iyilik’ esaslı özellikler de içeriyor. Uzun süre giyilebilen, modası ansızın son bulmayan yavaş moda ürünleri, aynı zamanda el emeği göz nuru denilebilecek zengin bir yapım sürecini de bünyesinde taşıyor. Tüm bu özellikleri ile fiyatları da hızlı moda ürünleri gibi değil, daha yüksek oluyor.

Yavaş moda ürünleri sunan ülkemizdeki markalardan biri Arzu Kaprol. Chillax markası Arzu Kaprol’a göre daha küçük ölçekte ama sınırlı üretimle çok şık elbiseler sunuyor. Marka, ilk alışverişinizle birlikte bir ağaç dikmeyi taahhüt etmesiyle de övgüyü hak ediyor.

Bu kapsamdaki One Square Meter, Figen, Hip and Happen gibi Türk markaları da dikkat çekiyor. Diğer yandan küresel ölçekteki birçok markanın da daha ‘iyi’ ürünlere adım atmaya başladığına tanıklık ediyoruz. Örneğin Mango, 2022’ye kadar giysilerinin tamamının sürdürülebilirlik özelliğine sahip olacağını taahhüt ediyor. Konuya dair farklı bir deneme olarak Fransız Hermès’in yakın zamanda mantar derisinden çanta ürettiğine tanıklık ettik hatta.

yavaş giyim

İlginizi Çekebilir: Şehirleri daha yaşanılabilir kılan 7 yenilikçi proje

Daha iyi bir yaşam için güçlü seçenek: Sürdürülebilir giyim

Genel itibarıyla koleksiyonlarında organik pamuk, sürdürülebilir viskon, tencel gibi doğaya zarar vermeyen kumaşlara yer veren sürdürülebilir giyim markaları, toksik madde olmaksızın kolayca dönüştürülebilir ürünler sağlıyor. Uzun ömürlü kullanım özelliği sayesinde daha az giysi alışverişini mümkün kılan bu tür ‘iyi’ markalar, bu noktadaki konvansiyonel dönüşümlerini fiyat etiketleri ile gerçekleştiriyor.

Şimdi de tüketici yaklaşımı ve psikolojisi ile konuyu tamamlıyoruz. Bu ürünler nispeten yüksek fiyatlara sahip. Ancak bir mevsimde alınması gereken giysi sayısını neredeyse yüzde 80 oranında azaltma potansiyeli yaratıyor. Burada tek bir ürüne nispeten yüksek fiyat ödeyerek 4-5 ürüne ödeme yapmamış oluyorsunuz özetle. Açıkçası tüketici açısından zorlu bir hesap olabilir, en nihayetinde farkındalıkla atılabilecek adımlar ve başlangıç yapıp neler olacağına bakmamanız için önünüzde hiçbir engel yok. Siz de sürdürülebilir giyim ürünleri satın alarak bu güçlü farkındalığa adım atabilir, daha iyi bir dünya için katkıda bulunabilirsiniz.