Teknolojinin çocuklar üzerindeki etkileri ile ebeveynler açısından dikkat edilmesi gereken noktalar.
Gelişen teknolojinin sonuçlarından biri de çocukluk yaşlarında artan bağımlılık paradigması. Saatlerce akıllı cihaz ve bilgisayarlarla haşır neşir olan; bilgisayar oyunları, sosyal medya gibi ilgi alanlarından ayrı kalmakta zorlanan yeni bir nesil söz konusu. Tüm bu ‘teknoloji’ odağına ilişkin sayısız bilinmeyen var.
Çocuklarda gelişen teknolojinin etkilerini yoğun olarak görebilmek mümkün. Saatlerce mobil cihazların başında oyun oynamak, bilgisayar ve konsol oyunları ile elbette sosyal medya ağırlıklı olarak internet. Bu durum aslında pek çok açıdan incelenmeli. Öncelikle çocukların, okul dışında arkadaşlarıyla parklarda, mahallelerde oynama ve sosyalleşme imkanının kalmadığını görebiliyoruz; dolayısıyla anne babalar, çocuklarının boş zamanlarını nasıl değerlendirecekleri konusunda çaresiz kalıyorlar.
Ellerinin altında olan ve en kolay şekilde çocuklarını eğlendirebileceklerini düşündükleri seçenek olan teknolojik aletleri çocuklarına sunuyorlar. Üstelik anne-babalar da bahsettiğiniz teknolojik aletleri oldukça sıklıkla kullanıyorlar. Çocuklar da rol-model olarak ebeveynlerini aldıkları için, pek onların yaptıklarını yapmaya hevesleniyorlar.
Bir de çocukların teknolojik aletleri kullanması, zaman zaman anne babalar için çocuğun zekasını gösteren bir durum olarak algılanıyor. ‘’2 yaşında tablet kullanabiliyor, daha çok küçük ama benim bile yapamadıklarımı yapıyor’’ şeklinde cümleler sıklıkla duyuluyor etrafta. Dolayısıyla teknolojik aletlere olan düşkünlüğün nedeni olarak; çocukların sanal ortama alternatif olabilecek seçeneklerinin azlığı ve teknolojinin artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası olması gösterilebilir.
Teknolojinin çocuklar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri
Teknolojinin çocuklar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerine gelecek olursak; teknoloji bilgiye oldukça hızlı ulaşmayı sağlıyor. Internete girip baktığınızda, merak ettiğiniz her şeyle ilgili bilgiyi bulabiliyorsunuz. Çocuğun direkt olarak teknolojiyle içiçe olmasından ziyade, anne babaların çocuklarının gelişimine yararlı olabilecek bazı bilgileri internetten bulabilmesini faydalı buluyorum. Fakat burada önemli olan, o bilgilerin rafine edilmemişliği. Yani bilgileneyim derken, oldukça yanlış ve zararlı olabilecek şeyler de belleğe yerleşebiliyor. Burada da o bilgileri doğru ve güvenilir kaynaklardan elde etmenin gerekliliği ortaya çıkıyor.
Teknolojinin çocuk üzerinde olumsuz etkilerinden bana gore en önemlisi, çocuğu pasif bir konumda kalmaya itmesi. Saatlerce oynanan oyunlar, izlenen çizgi filmler, çocuğu herhangi bir şey yapmasına gerek kalmadan hareketsizleştiriyor. Oysa gelişme çağındaki çocukların, aktif bir şekilde oyun oynayarak, bazen de sıkılmalarına izin verilerek kendilerini eğlendirmenin yeni ve yaratıcı yollarını bularak büyümeleri oldukça önemli.
Teknolojinin klinik uygulamaya getirdiği önemli değişik, çocuklardan daha çok ergenlerde görülen oyun bağımlılığı. Saatlerce oyunun başından kalkamayan, normal hayatını aksatan, sosyalleşmek konusunda ciddi sıkıntılar yaşayan ergenler son zamanlarda artış gösterdi.
“Mutsuz ve tatminkar ilişkiler içinde olanlar, mutsuzluklarıyla baş etmek için internete daha çok yöneliyor”
İnternet kullanımı ile aile arasında da bir ilgi olduğu görülüyor. Saatlerce bilgisayar başındaki çiftler birbirleri ile daha az vakit geçiriyor, hatta bu yönde ciddi sorunlar görülebiliyor. İnternet/teknolojinin sınırsız kullanımının aile içi ilişkilere zarar verebileceğini düşünüyorum. Fakat bence burada ilk gelişen eşler arasındaki problemlerdir. Yani insanlar interneti çok kullandıkları için mutsuz olmuyorlar.
Mutsuz ve tatminkar ilişkiler içinde olanlar, mutsuzluklarıyla baş etmek için internete daha çok yöneliyorlar. Fakat şunu da eklemeliyim. Oldukça mutlu çiftlerin de aynı odada olup, akıllı telefonları/tabletleriyle ilgilenip kısa sureli sessizliklere gömüldüğü bir gerçek. Çünkü kontrol edilmesi gereken oyunlar, bakılması gereken resimler, nelerin yazıldığını merak edilen Twitter hesapları var. Kısaca herkesin zamanını ayırmak istediği kendisine ait küçük bir sanal dünyası mevcut.
Evli çiftlere, teknolojinin zararlı etkilerini gözönüne alarak, hem kendileri hem de çocukları ile ilgili önerim ne kadar önemli bildirimler, çok ilgilerini çeken haberler geliyor da olsa, gün içinde ekranı bir kenara bırakıp eşleriyle sohbet edebilmeleri. Çocuklarıyla oyun oynayabilmeleri oldukça önemli.
Son olarak gelecekte insani ilişkilerin çoğunun yerini ekranların alacağına inanıyorum. Eski tip sosyalleşmelerin tadını alan küçük bir kesim, o döneme ait şeyleri özleyecek fakat bunun eleştirisini bile sosyal medyayı kullanarak yapacak.
Psk. Didem Sercan yazdı; Kendimizi inandırdığımız yer neresi?