Doğal cilt bakımı endüstrisi, güzellik alanında en hızlı büyüyen alanlardan biri… Genelde zararlı sentetik kimyasallardan uzaklaşmak ve yerine doğal cilt bakımı uygulamanın birçok nedeni var, şüphesiz bunlar arasında en iyisi sizi çevre dostu biri yapması.

Ne tür bir cilt bakımı denerseniz deneyin veya saçınızı haftada kaç kez yıkarsanız yıkayın, güzellik kişiseldir. Bu nedenle, ürün uygulamasının farklılıklarından, bireysel ihtiyaçlarınız için en uygun olan yönteme kadar her konuda ipuçlarını paylaşmaları için çeşitli yazarlara, eğitimcilere ve diğer uzmanlara güveniyoruz.

Yalnızca gerçekten sevdiğimiz bir şeyi öneriyoruz, bu nedenle belirli bir ürün veya markaya yönelik bir mağaza bağlantısı görürseniz, ekibimiz tarafından kapsamlı bir şekilde araştırıldığını bilin.

Doğal cilt bakımı nedir?

“Doğal cilt bakımı” terimi farklı anlamlara gelebilir. “Doğal” etiketi sektör genelinde düzenlenmemiştir. Bu da her şirketin “doğal”ın kendisi için ne anlama geldiğini seçebileceği anlamına gelir.

Lisanslı estetisyenlik ve güzellik alanlarında blog yazan Dana Murray, “Sektörde neyin ‘doğal’ olup olmadığı konusunda pek çok tartışma var” diyerek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Çoğu zaman, doğal içerikler makyajda tutarsız olabilir, bu nedenle etkisi ve gücünü ölçmek zordur. Ayrıca, uçucu yağlar gibi bazı doğal bileşenler ciltte tahrişe neden olabilir.”

Doğal cilt bakımı faydaları

2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre, botanik ürünler aşağıdakiler yönünden zengin birer kaynak olabilir:

  • Vitaminler
  • Antioksidanlar
  • Uçucu yağlar
  • Hidrokolloidler
  • Proteinler
  • Terpenoidler
  • Biyoaktif bileşikler

Uygulanacak yönteme göre bitki özleri, sentetiklere göre güvenli ve uygun maliyetli birer alternatif olabilir.

doğal cilt bakım ürünleri

İlginizi Çekebilir: Doğal kozmetik kullanmak için 5 iyi neden

Doğal cilt bakımının yağlı cilde yönelik faydaları

Yağlı ciltler için doğal bir cilt bakımı rutini, pahalı cilt bakım uygulamaları veya reçeteli ilaçlar kullanılmadan yağlı cilt sorununu azaltmaya yardımcı olabilir.

Doğal cilt bakımının kuru cilde yönelik faydaları

Kaşıntılı ciltten daha sinir bozucu bir şey yoktur herhalde. Kuru ciltler için doğal bir cilt bakımı rutini; sıcaklığın, sıcak duşların, kurak iklimlerin ve sert sabunların -kuru cildi tetikleyebilecek her şeye dair- can sıkıcı etkilerin azalmasına yardımcı olabilir.

Doğal cilt bakımının karma cilde yönelik faydaları

Karma cilt bakımı her zaman kolay değildir, ancak yine de aynı anda kuru lekelerle ve parlamayla mücadele eden doğal bir cilt bakımı rutini bulmak mümkündür

Koku gibi sert bileşenler içeren ürünler hem yağlı hem de kuru cildi tahriş edebilir. En nihayetinde doğal cilt bakım ürünlerini kullanmak doğru yönde atılmış bir adım olabilir.

Doğal cilt bakımının akneye eğilimli cilde yönelik faydaları

Akne için doğal bir cilt bakımı rutininin, pahalı akne çözümlerinden kaçınarak para tasarrufu gibi birçok faydası var. Ayrıca bu karar kuruluk, kızarıklık ve tahriş gibi istenmeyen yan etkilerin önlenmesine de yardımcı olabilir.

Doğal cilt bakımının hassas cilde yönelik faydaları

Hassas ciltler için doğal bir cilt bakımı rutini, tahriş edici bileşenlere sahip ürünlerden kaçınarak sağlıklı bir cilt bariyerinin yeniden oluşturulmasına yardımcı olabilir.

2018 tarihli bir çalışma, koku içeren ürünlerle ilişkili cilt hassasiyeti riskini inceledi. Buna göre nemlendiriciler gibi uzun süre cilt üzerinde kalması muhtemel ürünlerin cilt sorunlarına neden olma olasılığı daha yüksektir.

Doğal cilt bakımının koyu tene yönelik faydaları

Koyu ten renkleri açık ten renklerine kıyasla daha fazla melanin içerir. Koyu tenli kişilerin daha sık yaşayabileceği durumlardan bazıları şunlardır:

  • Akne
  • Hiperpigmentasyon
  • Kontakt dermatit
  • Egzama
  • Seboreik dermatit

Doğal cilt rutinleri, bu tür cilt rahatsızlıklarının çoğuna yardımcı olabilir.

doğal cilt bakım rutinleri

İlginizi Çekebilir: Tüm detayları ile yüze iyi gelen yağlar

Doğal cilt bakımı ile ilgili bilinmesi gereken terimler

Kesin tanımlar olmadan, hangi ürünlerin sizin için “doğal” olduğunu anlamız zor. Ama şanslısınız ki okuduğunuz bu yazının size bu konuda yardımı dokunacak.

  • Bu ürünler nelerden üretildi?

Kendinize sormanız gereken ilk soru bu…

Başka bir deyişle, içinde ne var ve nereden geliyor? Bitkiler, hayvanlar, mineraller ve deniz kaynakları gibi doğal kaynaklar mı? Yoksa petrokimyasallardan mı elde edildi? Gibisinden şeyleri bilmekte fayda var.

Doğal demek, bu bileşenlerin doğal ve işlenmemiş hallerinde kullanıldığı anlamına gelir. Doğal olarak oluşan bileşenlerin örnekleri arasında çiğ bal ve ezilmiş çiçekler bulunur.

Doğalla özdeş demek, bu bileşenlerin bir laboratuvarda doğal olan ürünle kimyasının aynı olduğu anlamına gelir, mesela sorbik asit vb.

Sentetik kelimesi ise spektrumun ta öbür ucunda yer alır ve laboratuvarda oluşturulan ve işlenen malzemeleri içerir ve en bilinen örneği de parabendir.

doğal cilt bakımı faydaları

İlginizi Çekebilir: Kaş çıkaran süper-etkili yağlar

Doğal cilt bakım ürünleri nasıl işlenir?

Malzemelerin doğal olarak türetilmesi, doğal olarak işlendikleri anlamına gelmez.

Malzemeler fiziksel veya kimyasal olarak işlenebilir.

Fiziksel olarak işlenmiş demek moleküler bileşimin veya yapının aynı kaldığı anlamına gelir.

Kimyasal olarak işlenmiş ise moleküler bileşim veya yapı değişiklikleri anlamına gelir.

Doğal olarak türetilmiş, ancak fiziksel olarak işlenmiş bileşenlerin örnekleri arasında ham, rafine edilmemiş yağlar ve tereyağları yer alır. Bunlar soğuk presleme veya filtreleme gibi yöntemlerle işlenir.

Doğal olarak türetilmiş, ancak kimyasal olarak işlenmiş bileşenin bir örneği de hint mumu olabilir.  Bu, hidrojenasyon adı verilen işlemle saf hint yağına hidrojen eklenerek üretilen hint fasulyesinden elde edilen bitkisel bir mumdur.

Etiketleri tanıyın

“Doğal” ürünler çatısı altında çeşitli sertifikalar ve pazarlama sözcükleri bulunmaktadır.

Bunların ne anlama geldiğini bilmek önemlidir.

Buna ek olarak düzenlenmiş mi yoksa düzenlenmemiş mi, bunu da bilmenin zararı dokunmaz. İşte öne çıkan ‘etiketler…’

Organik

Firmalar ürünlerini organik olarak sertifikalandırabilir. Ayrıca, tüm bileşenlerin organik kaynaklardan elde edildiğini belirtmek için ürünlerini organik olarak etiketleyebilirler. Bu, ürünün kendisinin sertifikalı olmayabileceği anlamına gelir, yine de tüm içerikler organik sertifikalıdır.

Sertifikalı organik bir marka mı arıyorsunuz? % 100 SAF sözcüğüne dikkat edin. Bu ürünleri toksik değildir, paraben-sülfat içermez ve aynı zamanda çevre dostu ambalaja sahiplerdir.

İlginizi Çekebilir: Güzellik nedir?

Yeşil – Green

Bu düzenlenmemiş terim, çevresel etki ve sürdürülebilirliği ifade eder.

Yeşil ürünler genellikle çevresel etkiyi sınırlama amacıyla üretilir.

Örneğin, yeşil bir ürün, çevreye zarar vermek yerine çevreyi destekleyecek şekilde hasat edilen ham maddeler içerebilir.

Juice Beauty; parabenler, sülfat ve yapay boyalar içermeyen sertifikalı bir organik markadır. Çevresel ve yerel kaynaklardan beslenen bir markadır. Geri dönüştürülmüş ambalaj kullanılır, güneş ve rüzgar enerjisi ile üretim yapıldığı biliniyor, ayrıca ürünleri tamamen vegandır.

Temiz – Clean

Bu düzenlenmemiş terim, tipik olarak toksik olmamaya odaklanan ürünleri tanımlar.

Vegan

Bu ürünler hayvansal yan ürünler olmadan geliştirilerek üretilir.

Başka bir organik ve vegan marka için OSEA’yı deneyebilirsiniz. Elde hasat edilmiş malzemeler kullanırlar, ürünleri GDO ve glüten içermez.

Cruelty-Free ya da zulümsüz

Vegan ürünler neredeyse her zaman zulümsüz olsa da, zulümsüz ürünlerin her zaman vegan olmadığını unutmamak gerekir. Balmumu içeren organik bir dudak kremi buna bir örnek olabilir.

Markalar, sertifika almadan bu şartları talep edebilir. Ancak, emin olmak istiyorsanız vegan ve zulümsüz ürünleri onaylayan birkaç kuruluş var.

Daha fazla bakımlı yaşam içeriği için buraya tıklayabilirsiniz.