Dünya çapında 200 binden fazla gönüllü, bilgisayarlarında simülasyonlar çalıştırarak koronavirüs (COVID-19) için olası tedavileri bulmaya yardımcı oluyor.
Aşılar yavaş yavaş yayılmaya başlarken, virüsle enfekte olanlar için etkili tedavi arayışı devam ediyor. The Initiative organizasyonunu tanıyarak başlıyoruz; bu organizasyon Folding@home ile COVID-19 antivirallerinin gelişimini hızlandırmak için geniş çaplı bir proje olan COVID Moonshot arasındaki iş birliğinin ürünü. Amazon’un bulut bilişim platformu Amazon Web Services da (AWS) sunucu servisleriyle projeye katkıda bulunuyor. Teşekkürler Jeff Bezoz…
Bitişe koşun
The Initiative, bilgisayar veya herhangi bir akıllı cihaza sahip olan herkesin bilgi işlem gücüne ortak bir katkıda bulunmasını esas alıyor; temelde ise protein ‘katlama’ sürecini simüle ediyor. COVID-19 girişimi, 1 milyondan fazla kişisel cihazın bilgi işlem gücünden yararlanıyor. Folding@home gönüllüleri, tüm hesaplama güçlerini çalıştıran moleküler simülasyonlara yönlendirmeyi seçebilecekleri bir haftalık “sprintlere” bile katılıyor.
AWS Afet Müdahale Programı’ndan Maggie Carter ve Grace Kitzmiller, bu sprintlerin “COVID Moonshot öncü bileşiklerin bağlanmasını optimize etmedeki zorlu soruları ele almak için sentezlenecek on binlerce potansiyel molekülün ayıklanmasına yardımcı olduğunu” belirtiyor.
Proje, Folding@home’un AWS’de açık bir veri kümesi olarak paylaştığı, dünyanın en büyük halka açık protein simülasyon veritabanlarından birini de bir araya getirdi, böylece dünyanın dört bir yanındaki araştırmacıların COVID-19 tedavilerinin keşfini hızlandırmak için bu verilere erişimi sağlandı.
Carter ve Kitzmiller, “Buna ne kadar çok gönüllü katılırsa, o kadar çok potansiyel tasarım değerlendirilebilir ve Moonshot, klinik deneylere eklemek için de güçlü ve güvenli bir tedaviye o kadar hızlı erişilebilir” diyor. Gerçekten ilham verici.
İlginizi Çekebilir: HEPA filtrelerine sahip fütüristik hijyen ünitesi Blanc
Vatandaşın bilimde yükselişi
Folding@home, ABD’de St. Louis, Missouri’deki Washington Üniversitesi’nin bir bölümü olan Bowman Lab’deki protein simülasyon uzmanları tarafından yürütülen bir araştırma laboratuvarı konsorsiyumu tarafından yönetiliyor. Konsorsiyum, kurulduğu 2000 yılından bu yana, gönüllülerin veya “vatandaş-bilim insanlarının” yardımıyla hatrı sayılır miktardaki hastalığı incelemeyi başardı.
“Siz günlük aktivitelerinize devam ederken, bilgisayarınız kanser, ALS [amiyotrofik lateral skleroz – nadir görülen bir nörolojik hastalık], Parkinson, Huntington, grip, vb. hastalıkların çarelerini bulmamıza yardımcı olmak için çalışıyor olacak,” Folding@home’un web sitesinden açıkladığı ve durumu kavramamıza yardımcı olan yazıda da belirtildiği üzere teknolojiye, neredeyse her alanda oldukça borçluyuz.
COVID-19 küresel bir salgına dönüştüğünde, şirket amaçlarını virüsü daha iyi anlamak yönünde netleştirdi.
Pandemi (küresel salgın) öncesinde tam 30.000 cihaz Folding@home’da çalışıyordu; üstelik Mayıs 2020’ye kadar bu sayı devasa bir artışla kısa sürede 1 milyonun üzerine çıktı.
İlginizi Çekebilir: Şehirleri daha yaşanılabilir kılan 7 yenilikçi proje
Küresel ve ilham verici bir topluluk
Citizen Science ya da Vatandaş Bilimi Projesi; kameralar, ses kaydediciler ve uydu navigasyonu dahil olmak üzere verileri yakalamak, işlemek ve paylaşmak için araçlar ve uygulamalarla donatılmasıyla bir patlama yaşadı. Beğenerek izlediğimiz saygın Nature dergisine göre, vatandaş biliminin tarihi; bir kuş koruma derneğinin, Amerikalıları kuşları vurmak yerine saymaya ikna ettiği 1900’lere kadar uzanıyor.
Küresel olarak milyonlarca insan, vatandaş bilim projeleri ve platformları aracılığıyla dünya çapında bilimsel araştırmalara katkıda bulunuyor. Bu, 1,6 milyon kayıtlı kullanıcısı olan ve yüzlerce araştırmacı tarafından yürütülen araştırma projelerine katkıda bulunan çevrimiçi bir topluluk olan Zooniverse‘yi de kapsıyor. Projeler arasında Afrikada, Serengeti’deki hayvanları sınıflandırmak, Kepler Uzay Teleskopu’nu kullanarak yeni gezegenleri keşfetmek, Kanada’daki beluga balinalarının (nam-ı diğer beyaz balinalar) sosyal yapısını ve yaşam öykülerini anlamaya yardımcı olmak, Holokost’a (Nazi Almanyası dönemindeki Yahudi soykırımı) dair bir kayıt arşivi oluşturmak gibi projeler yer alıyor.
İlginizi Çekebilir: Japonya’da el değmeden kullanılabilen otomat geliştirildi