Yağın derinizin altında, genellikle bacaklarda ve kalçada düzensiz olarak dağılımına doku kirliliği denir. Bu durumun diğer ismi de Lipödem. Kronik bir doku hastalığı olan Lipödem doku kirliliği; obezite ve lenfödem ile karıştırılabiliyor. Yağların birikmesinden dolayı ortaya çıkan şişlikler vücudun diğer bölümlerine de yayılabiliyor. Semptomlarını ağırlıklı olarak ergenlik döneminde göstermeye başlıyor. Kısa bir sürede meydana gelmeyen bu rahatsızlık, çoğunlukla kilolu insanlarda ortaya çıkıyor. Peki doku kirliliği sebepleri nelerdir?

Doku kirliliği belirtiler ve doku kirliliği bulguları nelerdir?

Lipödem doku kirliliğinin ortaya çıkardığı semptomlar kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Bulgular farklı zaman dilimlerinde de belirebiliyor.

En sık karşılaşılan doku kirliliği belirtiler şöyle sıralanıyor;

  •  Bacaklar ve kalçada kalınlaşma,
  •  Zaman zaman ağrılar,
  •  Morluklar,
  •  Deride sertleşmeler, kabarıklar görülüyor.

Doku kirliliği nedir

Doku kirliliği nedenleri nelerdir? Lipödemin sebepleri…

Lipödem Doku kirliliği nedenleri bulunuyor, fakat bu anlamda kesinlik henüz yok. Bu rahatsızlık kilolu insanlarda daha fazla görülse de kilolu olmak sebepleri arasında yer almıyor.

Genellikle görülen doku kirliliği nedenleri şöyle sıralanıyor:

Bu zamanlarda hormonlarınızda gerçekleşen değişiklikler doku kirliliğine neden oluyor. Ayrıca genetik etkilerden dolayı meydana gelme olasılığı da oldukça yüksek.

doku kirliliği tedavisi

Doku kirliliği tedavisi nedir? İyileştirme yöntemleri…

Lipödem doku kirliliği için kesin bir ilaç tedavisi bulunmamasına rağmen etkileri bazı basit ve karmaşık yöntemler ile hafifletilebiliyor. Tabii ki olumlu sonuç veren stratejiler kişiden kişiye değişiklik gösteriyor…

Doku kirliliği tedavisi esaslı başlıca yöntemler şöyle sıralanabilir:

  •  Egzersiz yapma

Sıvı birikimini azaltmaya, hareketliliği arttırmaya yardımcı olurken bacaklarınızın aktifliğinin korunmasını sağlıyor.

  •  Diyet

Vücut sağlığınıza uygun ve programlı bir diyet yağ birikintilerinin büyümesini, kabarmasını yavaşlatıyor.

  •  Sıkıştırma

Şişkin bacaklarda doku basıncını arttırmak, tekrar sıvı oluşumu olasılığını azaltabilmek için külotlu çorap veya tayt şort giyilebiliyor.(Giymek için çok sıkı, ağrılı değilse.)

  •  Lenf drenaj masajı

Bu masaj ile lenf sıvısının akışında hızlanma görülüyor böylece ödemle oluşan şişkinlikler azaltılabiliyor. Rahatlığa ve huzura kavuşmanızı sağlamasının yanında toksinlerden, kimyasal atıklardan arınmanızda yardımcı oluyor. Bu tedavi yöntemi ile direnç sisteminizde güçleniyor.

  •  Derinlemesine cilt ve tırnak bakımı

Şişlik ile ilişkili lipeminiz varsa yara ve enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı oluyor.

  •  Liposuction

Vücudun dengesiz bir şekilde yağlanan bölümlerine uygulanan şekillendirme ameliyatına liposuction tedavisi deniyor. Lipödem Doku kirliliğine neden olan yağlar, deri altına yerleştirilen içi boş bir tüp ile alınıyor. Seans sayısı yağ miktarına bağlı olarak hastadan hastaya farklılık gösteriyor.

  •  Destek almak

Mental olarak yorgun, bitkin hissediyorsanız alanında uzman kişiler tarafından destek almak ruh sağlığınıza fayda sağlıyor.

Doku kirliliği kimlerde görülür? 

Beyaz yağ dokusundaki östrojen reseptörleri nedeniyle doku kirliliği neredeyse sadece kadınlarda görülüyor. Karaciğer sirozu, böbrek yetmezliği, testis kanseri ve hipogonadizm ile bağlantılı olarak testosteron eksikliği gibi hormon bozuklukları olan erkeklerde doku kirliliğine benzer değişiklikler meydana gelebiliyor.