Son dönemin öne çıkan ve sıklıkla gündeme gelen diyet türlerinden biri olan aralıklı oruç ne kadar süre yapılmalı, nelere dikkat edilmeli? İşte yanıtlar.
Aralıklı oruç, son dönemin çokça konuşulan diyet metotlarından. Kimine göre bir mucize, bazıları içinse düşünmesi bile ürpertici. Peki neden bu kadar revaçta, sosyal medyada ve sağlık odağındaki TV programlarından YouTube’a yoğun bir şekilde işleniyor olmasının arkasında neler var? İşte bu sorular ve daha fazlasına yanıtlar arayacağız. Elbette aralıklı oruç ne kadar süre yapılmalı, nelere dikkat edilmeli sorularının yanıtları eşliğinde…
ARALIKLI ORUÇ NE KADAR SÜRE YAPILMALI?
Kişilerin beslenme alışkanlıklarını bir düzen getirme esasıyla kontrol etmelerine diyet denir. Diyetin amacı kilo vermek, kiloyu koruma (yani almamak, vermemek) ve sağlıklı bir yaşam sürmektir. Aslında her üç amaç da birbiriyle yakın ilişkide, zira kilo vererek ideal forma ulaşmak, daha sağlıklı bir hayatı da beraberinde getirir. Bu kapsamdaki yöntemlerden biri de aralıklı oruç.
Aralıklı oruç nedir sorusunun yanıtı temelde ‘yemeye ilişkin zaman faktörü’ üzerine kurulu. Kısa adı IF olan intermittent fasting, aralıklı orucun İngilizce karşılığı bu arada. Günün belirli saatleri arasında yemek yenirken diğer saatlerde yememek şeklinde özetlenebilir aralıklı oruç bir terim olarak. Bu noktada günün hangi saatleri arasında yemek yenilmesi gerektiği konusu ise şüphesiz en tartışmalı alan. Peki aralıklı oruç çeşitleri nelerdir?
Bu noktada aralıklı oruç ne kadar süre yapılmalı sorusuna verilen farklı yanıtlar var ve her biri de esasen kişilere kendilerine uygun alternatifler sunmayı ya da ‘denemeler yaptırmayı’ hedefliyor. Bu kapsamdaki zaman kısıtlı aralıklı oruç, her gün “en az” 16 saat oruç tutmayı temel alan en yaygın aralıklı oruç türü. Bu noktada akşam yemeğini 18.00’de bitiren kişi için ertesi gün sabah 10.00’a kadar başka bir şey yenmemeli. 10.00-18.00 arası ise yeme-içme konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.
Zaman kısıtlı aralıklı oruç türü, kişilerin istedikleri herhangi bir saatten itibaren 8 saat yeme-içmede serbest olmalarını, 16 saat boyunca su hariç tüketim yapmamaları odaklı. Bu arada bir yanlış anlaşılmayı da düzeltmekte yarar var; serbest olunması her şeyin yenilmesini içermez, 2 ana 1 ara öğün şeklinde ve sağlıklı beslenme çerçevesinde bir yol izlenir.
PRATİKTEN ZORA ARALIKLI ORUÇ TÜRLERİ NELERDİR?
Aralıklı oruç süresi, kişiye ve alınan sonuçlara göre değişir. Gün ve hafta bazlı stratejiler izlenir. Sonuçlar takip edilir. Burada her diyet metodunda olduğu gibi aralıklı oruç için de belirli zorlukların bulunduğu unutulmamalı. Kişilerin dayanıklılıkları ve motivasyonlarının önem taşıdığını belirtmek gerekir. Aralıklı oruç için ne kadar yapılmalı sorusuna dair en kısa yanıt bir hafta olabilir. Alınan sonuçların ve bıraktığı etkilerin değerlendirilmesinin ardından da süreç bir yaşam rutini halini alabilir.
En çok uygulanan aralıklı oruç türleri aşağıdaki gibidir:
- 16-8
- 5:2
- Ye Dur ye
16-8 aralıklı orucunu incelemiştik, 5:2 diyeti, aralıklı oruçlar arasında bir diğer yaygın türdür.
5:2 diyeti, aralıklı oruca çok daha spesifik bir yaklaşım getirir. Çünkü gün içerisinde değil, haftalık bazda uygulanması beklenen metodolojileri kapsar. 5:2’de haftanın 5 günü normal diyet uygulanırken 2 gün düşük kalorili (maksimum 600 kalori) beslenme yapılır.
Haftanın 2 günü 600 kalori civarı diyetin art arda olmaması gerekir, aksi taktirde vücut zorlanabilir.
BU METODA DİKKAT!
Ye dur ye ya da alternatif gün orucu gibi isimlere sahip olan diğer aralıklı oruç çeşidi, akşam yemeğinden sonraki akşam yemeğine kadar hiçbir şey yememek gibi oldukça zorlayıcı bir yolu esas alır. Aralıklı oruç ne kadar süre yapılmalı sorusuna dair ‘uçlardaki’ bir yanıttır. Ayrıca haftada 1-2 gün 24 saat oruç tutmak da diğer yöntemdir.
Bunlar aralıklı oruca dair ‘aşırı’ adımlar olarak nitelendirilir ve çok zorlayıcı oldukları için tartışmalı yöntemler oldukları kaydedilir. Bu yöntemi deneyen kimselere tek başlarına duş bile almaları önerisi yapılır, çünkü tansiyonu çok düşürebilir. Az tercih edildiğini de belirtelim.