Normalin üzerindeki zehirli havanın Avrupa’nın birçok şehrinde insan ömrünün kısalmasına neden olduğu ortaya çıktı. İşte detaylar…
Araştırmacıların 800’den fazla şehri iki önde gelen kirleticiden kaynaklanan erken ölüm riskine göre sıralayan bir çalışması çarpıcı sonuçları ile dikkat çekti. Buna göre her yıl on binlerce Avrupalı şehir sakini, hava kirliliği nedeniyle hayatını ‘daha erken’ kaybediyor.
“The Lancet Planet Health” dergisinde yayınlanan çalışma, neredeyse her yerde, otomobil egzozunda bulunan zehirli bir gaz olan nitrojen dioksite ve duman, toz ve kül içerebilen ince partiküllere maruz kalma riskini analiz etti. Ardından araştırmacılar, hava kalitesini diğer kent merkezlerinkiyle karşılaştıran verilerle birlikte şehir sakinlerinin derecelendirme tablolarında nereye yerleştirildiğini görmelerini sağlayan çevrimiçi bir araç oluşturdu.
Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü’nden baş yazar Mark Nieuwenhuijsen, “Şehirler, hava kirliliğinin merkez noktalarıdır” diyerek karşılaştırma sitesinin “sessiz bir katil” konusunda farkındalık yaratmaya yardımcı olacağını umduğunu sözlerine ekleyerek, “İnsanların şehirlerinde neler olup bittiğini görmeleri için çok iyi bir yöntem ve bu bilgiyi ‘harekete geçmek için’ kullanmalılar.” dedi.
Bu yeni çalışmaya dahil olan araştırmacılar, ölümlerin yüzde kaçının nitrojen dioksit ve ince partikül maddeye maruz kalma kaynaklı olabileceğini hesaplamak için şehre özgü hava kalitesi verilerini kullanıyor.
Şehirleri kirleten unsurların, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği seviyelere düşürülmesi durumunda her yıl ince partikül maddelerden 51.000 ve nitrojen dioksitten 900 civarında erken ölüm önlenebilir.
Araştırmacılara göre Madrid’de tüm doğal ölümlerin % 7’sine nitrojen dioksit kaynaklı. Sıralamanın zirvesinde yer alan Madrid’i Anvers, Torino, Paris ve Milano izledi.
Diğer yandan İtalya’nın Po Vadisi, Güney Polonya ve Doğu Çekya’daki şehirler, endüstri, ev ısıtması ve kömür yangınları dahil olmak üzere daha geniş bir etken yelpazesinden kaynaklanan ince partikül maddeden ölüm riski altında.
İlginizi Çekebilir: 10 yıl içerisinde gezegenimizi değiştirmesi beklenen 3 biyomühendislik senaryosu
İzlanda, Norveç ve İsveç gibi Kuzey Avrupa ülkeleri, her iki kirleticiye de atfedilebilen en düşük ölüm oranlarının görüldüğü şehirler listesine girdi.
Avrupa’daki 30’u aşkın ülkedeki hava kirliliği kaynaklı ölüm verilerinin yer aldığı projeye buraya tıklayarak göz atabilirsiniz. Şehri seçip ne kadar ölüm olduğunu görebiliyorsunuz.
Riskin bir insan hakları sorunu olarak ele alınması çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler’e göre, hava kirliliği her yıl dünya çapında yaklaşık yedi milyon erken ölüme sebep oluyor.
Temiz Hava Fonu’ndan Matt Whitney’a göre çalışma, şehirlerdeki hava kirliliğinin büyük ölçüde gizli etkisinin altını çiziyor. Whitney’in Thomson Reuters Vakfı’na yaptığı açıklamada, “Çok az insan bunun sağlık üzerindeki büyük etkisinin farkında” ifadesi dikkat çekiyor.
Zehirli havanın ölümcül ve ürpertici etkilerinden biri de premature doğum ve beraberinde bebek ölümleri ile ilgili. Araştırmacılara göre her yıl 7 milyon premature ölümün kaynağı zehirli hava.
Şehir yetkilileri, kirli fosil yakıtları azaltmak, sürdürülebilir ulaşımı teşvik etmek ve yeşil alanlara yatırım dahil olmak üzere birçok alanda harekete geçmeli. Aksi taktirde zehirli havanın erken ölümlere yönelik güçlü etkisi daha da artarak devam edebilir.
Kaynak: Thomson Reuters Foundation
İlginizi Çekebilir: Şehirleri daha yaşanılabilir kılan 7 yenilikçi proje