Kinoa, karbonhidrat grubuna ait glütensiz bir besindir. İçerisinde çok fazla protein bulunur. Üç farklı rengi mevcuttur. En fazla kullanılan renk sarı, siyah ve kırmızı kinoa da günümüzde popülerleşmeye başlamıştır.

Lif açısından zengindir. Bu yüzden pirinç, bulgur, ekmek yerine yemeklerin yanına çeşit olarak eklenilebilir. Buna rağmen kırmızı ve siyah kinoa kabarmaz lakin sarı kinoa bulgur ve buğday gibi piştikten sonra kabarır.

Kinoa faydaları nelerdir?

Kinoa faydalar saymakla bitmez…
Kinoanın çok fazla faydası bulunur. Dünyada sağlıklı gıda alanında listeye son yıllarda hızlı bir şekilde girmiştir. Detaylara geçelim…

Birçok tahılın aksine lif, vitamin ve mineral açısından zengindir. Bu yüzden kabızlık problemi ve sindirim sorunu yaşayanlar için önerilen bir besindir.

Gıda intoleransı, tüketilen bir gıdanın içindeki bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu şeklinde tanımlanır. Glüten intoleransı olanlar, çölyak hastalığı olanlar ve diyetinde glütensiz tahıllar tercih edenlerin rahatlıkla öğünlerine ekleyebileceği bir tahıldır.

İnsanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için alması gereken aminoasitler ve proteinler açısından zengindir. Et tüketmek istemeyen insanlar ve vejetaryenlar için de zengin bir protein kaynağıdır. Yüksek kolesterol problemi olanların da etten alması gereken proteini alabilir. Kan şekerini düşürür, tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet hastalarının rahatlıkla kullanabilir; ayrıca glisemik yükü düşüktür. Bir anda acıktırmaz, uzun süreler tok tutar. Bu yüzden sağlıklı kilo kontrolü sağlamak isteyenler uzun süre tok tuttuğu için tercih edebilir. Metabolizmayı çalıştırır, sindirim sistemini düzenler. Enflamasyonu önler ve vücudun ihtiyacı olan antioksidanı üretir. İçinde bulunan manganez sayesinde kırmızı alyuvar hücreleri üreterek vücuda demir ve kan üretir.

kinoa nedir

Kilo vermeye yüzde 100 etki eden 10 gıda başlıklı yazımız tam size göre!

Kinoa nasıl tüketilir?

Kinoanızı öğütebilir ve toz haline getirip glütensiz bir un olarak ekmek, poğaça, unlu gıdalar, kurabiye gibi yemeklerin yapımında kullanabilirsiniz.

Pişirebilirsiniz bu sayede kinoa çok su tuttuğu için az miktarda eklediğiniz kinoanız şişerek daha geniş porsiyonda tüketebileceğiniz bir yemek haline gelir.

İpucu: Pişmiş kinoanın kalorisi ile pişmemiş kinoanın kalorisi aynı değildir. Pişirip tükettiğinizde daha az kalori alır ve formunuzu daha rahat koruyabilirsiniz.

Diyet ile ilgili bilinen 6 efsane adlı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Kinoa nasıl pişirilir?

Kinoanızı bir kap suya koyarak 1-2 saat şişmesini beklemelisiniz. Ardından bir tencereye alarak zaten şişmiş olan kinoanızı 10-20 dakika gibi kısa bir sürede pişirebilirsiniz.

Pirinç ve bulgur pişirirken kullandığımız yöntemle yine aynı şekilde tahıl olarak geçen kinoanızı da pişirebilirsiniz. Pişirmeden önce ılık suda bir süzgeçle süzerken ellerinizle kinoanın küçük çekirdeklerini çok fazla bastırmadan temizlemeniz kinoayı tüketirken sizin için daha doğru bir kullanım olur. Kinoanızı bu işlemden sonra 100 gram yoğurt ve arzu ettiğiniz baharatlarla kısa bir ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Bu size spor yapmadan önce tükettiğinizde spor yaparken lazım olan enerjiyi verecektir.

Kinoanızı garnitür olarak da kullanabilirsiniz. İçerisine dilediğiniz sebzeler ve meyveleri ekleyerek hazırlayabilirsiniz.

kinoa köfte

İlginizi Çekebilir: Tüm detayları ile yüze iyi gelen yağlar

Kinoa köfte de tüm dünyada tercih edilir. Eklediğiniz tüm köfte malzemelerini hazırlayıp hepsini karıştırır ve yoğurursanız kinoa ile yapılmış bir köfte elde etmiş olursunuz ve bu karışım et tüketmeyen bireyler için güzel bir köfte sunar.

Kinoa ile istediğiniz kısırı yapabilirsiniz, bu kısır içerisinde sebze de içereceğinden yüksek lif ve vitamin oranına sahip bir yemek olacaktır.

Arkadaşlarınızla tüketebilir, davetlerinizde tercih edebilirsiniz.

Pirinç pilavı yapmak yerine kinoa kullanarak pilav yapabilirsiniz ama bunun diyet yapan ve ya sağlıklı beslenerek kilo vermek isteyen kişilerin haftada 1-2 gün yapmasını öneriyor her gün yapmamanızı tavsiye ederiz.

Hızlı kahvaltı ediyorsanız ve müsli, yulaf ezmesi tüketiyorsanız bunun yerine kinoa da müsli yerine kullanılabilir. Bu sayede hem glütensiz beslenmiş olacak hem de daha tok olacaksınız. Bu öğün sizi bir sonraki öğüne kadar tok tutacaktır.

İlginizi Çekebilir: Dijital detoks yapanların işine yarayacak mobil uygulama ve web eklentileri