Bazı alışkanlıkları yenileri ile değiştirerek geride bırakmak mümkün…

Uyku sorunlarından (insomnia) haberdarım, ayrıca teknoloji alanında sıklıkla yazıyorum ve ilgimi çeken araştırma konularından biri de dijital bağımlılık..

İnsanların 3’te 1’inin yeterince uyumadığı biliniyor. Ergenlik döneminde ise genel olarak 2-3 saat daha az uyudukları kaydediliyor. Genç dostlarımız 6-7 saatlik uyku ile ertesi gün uyanıp günlerine devam ediyorlar. Ancak bu 2-3 saatlik eksiklik günlük yaşamlarına yansıyan kimi sorunları beraberinde getiriyor. Az uyku yeterince konsantre olamama soruna neden oluyor. Birçok konuda enerji yeterince iyi durumda değil. Katılımcı yanları daha az etkin ve en kötüsü de çok sık hastalanıyorlar…

ergenlikte uyku sorunu

Peki ergenlik döneminde neden daha az uyuluyor?

Doğru tahmin ettiniz, ekranlar… ‘Neler oluyor, neyi kaçırıyorum nesli’ dediğimiz nesil sürekli olarak internete bağlı kalmak istiyor. Çok net bir şekilde günün büyük kısmında, olabildiğince uzun süreler boyunca ‘bağlı kalma’ ihtiyacı söz konusu, üstelik bu oldukça talepkâr arzunun geç saatlere kadar devam ettiği de biliniyor…

Artık 12 ya da 14 saatlik bir sosyal toplum değiliz, 24 saatlik bir toplumuz ve bunun sonuçları arasında gündemden, çevrenizde olan bitenden bolca haberdar olmak istemenin yanı sıra ciddi uyku sorunları da var. Uyku eksikliği sadece ergenlerde değil herkes için ‘biyolojik yaşı’ ilerletiyor. Zihin yeterince verimli ve parlak olamıyor. Toksik kalıyor ayrıca.
Bilimsel bir gerçek olarak uyku süresince beyin hücreleri yüzde 60 oranında küçülüyor ve bunun sonucunda oluşan aralıklara beyin omurilik sıvısı doluyor. Böylelikle beyin bir nevi yıkanıyor. Uyanıkken biriken atık toksinler temizleniyor özetle. 

Peki asıl soru, uyku sorunu söz konusuysa ne yapabiliriz?

ergenler uyku sorunu

Öncelikle altını çizmem gerekir ki uzman yani uyku terapisti ya da hekim değilim, bildiğiniz gibi ağırlıklı olarak teknoloji ve sağlık alanlarına ilgili bir yazarım. Ve burada önereceğim şeyler kendi yazılı ve görsel araştırmalarıma dayalı…

  • 1 saat önce ekrana uyku arası

Çok klişe bir öneri gibi görünebilir ama gerçekten ideal ve tamamen bilimsel: 1 saat önce cihaz kullanımını bırakılması daha verimli uyku için değerli bir seçim. Ekranı bir yana, mümkünse uzağa bırakıverin. Hücresel ya da WiFi bağlantısını da kapatın, ertesi gün kaldığınız yerden ‘daha sağlıklı’ şekilde devam edeceksiniz…

İlginizi Çekebilir: Sağlıklı yaşam için herkesin yapabileceği 4 şey

uyku-sorunu-kitap-okumak

Kitap tavsiyesi: Gıda Korkusu – Beslenmeye Dair Endişelerin Tarihçesi [Ayın kitabı]

  • Kitap okuyun

Uyku sorunu için bir diğer sık duyulan şey; kitap okumak. Ama zihni alıştırmak için ideal.

  • Dinlendirici müzik dinleyin

Üç numarada dinlendirici ve rahatlatıcı müzik var. Papa Roach ya da Korn dinlemek yerine su ve yağmur seslerine ne dersiniz?
Spotify’da bu türde sayısız kayıt var.
Zevkinize göre hafif veya yumuşak geçişli müzikler de tercih edebilirsiniz. Tekrar vurguluyorum, ‘rahatlatıcı’ olması önemli.

uyku sorunu ne yapılabilir

İlginizi Çekebilir: Fit olma zamanı! 2021 yılında kilo vermenizi sağlayacak 21 ipucu

  • Sıcak banyo ve oda ısısını düşürme

Sırada muhtemelen ilk kez duyacağınız bir öneri var; sıcak banyo. Sıcak banyo, vücut ısınızı yükseltecek, duştan çıkınca da ısınız hızla düşecek.
Düşük vücut ısısı uyumaya yardımcıdır.
Aslında çok sıcak oda veya genel itibarıyla ev, uyuma isteğini düşüren bir faktör oluşturabilir. Uyuyacağınız odayı havalandırma, soba ya da kaloriferlerin sıcaklığını düşürme/kapatma bu doğrultuda akla gelecek diğer önlemler.

uyku sorunu

İlginizi Çekebilir: Kaliteli uyku için 14 pratik tavsiye [Aşırı, az ve zor uyku sorunlarına veda]

  • Süt ve kurabiye 

İlk kez duyma ihtimalinizin yüksek olduğu son önerim de banyodan sonra süt ve kurabiye. Başka şeyler de yiyebilirsiniz ama bir şeyler -yiyip içmeniz- önemli. Bunu 4-5 hafta devam ettirdiğinizde kurabiye ve sütünüz ya da içeceğiniz uyku öncesinde psikolojik tetikleyiciye bir tür uyku düzenleyicisine dönüşebilir.

#KurabiyedenSonraUyku

Önerilerim bitti… Biraz da horlamadan söz edelim mi…

Horlama ipuçları

Horlama için ne yapılabilir sorusunun yanıtlarını 3 madde ile vermek isterim… İlk önerim bir uyku merkezine gidilmesi. İkinci olarak da kulak-burun-boğaz (KBB) uzmanına görünebilirsiniz, örneğin uyurken takacağınız basit bir diş kalıbı, daha rahat nefes almanızı sağlayarak horlamanızın önüne geçebilir.
Son önerim de fazla kiloları azaltmak, araştırmalara göre sadece 3 kiloluk bir eksilme bile sağlığınıza yönelik olumlu etkilerini ‘hemen’ gösteriyor.

Ferhat Verdi’nin diğer makaleleri için buraya tıklayabilirsiniz.