Sağlıklı ve memnun bir hayat hepimizin en büyük arzusu. Bu detaylı yazımızda Sağlıklı Yaşam için neler yapmalıyız sorusuna son derece anlaşılır yanıtlar verdik.
Sağlıklı bir yaşama sahip olmak için yapmanız gerekenler aslında oldukça kolay ve tahmin edildiği kadar sıkıcı da değil. Bahsedeceğimiz maddelere karşı bazı günlerde esneklik sağlanabilir. Sağlıklı yaşamak için katı bir anlayışa sahip olmanıza elbette gerek yok. Ama sevimli bir şartımız var; esneklik sağladığınız günlerin ertesinde yapmanız gereken ise eski düzeninize hemen geri dönerek sağlıklı yaşamınıza devam etmelisiniz. Sağlıklı yaşam için neler yapmalıyız sorunuza cevap olarak sizlere uymanız gereken 4 maddeyi hazırladık. Keyifli okumalar.
1- Dengeli beslenmeye özen gösterin
Sağlıklı yaşam için güne, bol yeşillik ve proteinli bir kahvaltı ile başlamanızı, devamında da bol yeşillik tüketmenizi öneriyoruz. Mevsim meyve-sebzelerini tüketmek sağlığınıza ve bağışıklık sisteminize iyi gelir.
- Sabah kahvaltılarında haşlanmış yumurta, yeşil biber, maydanoz, mevsime uygun olarak domates, salatalık tüketilebilirsiniz.
- Gün içerisinde 3 ana 2 ara öğün tüketilebilir, daha azı da olabilir ama hiç yemek yememek veya ya da çok az tüketim sağlıklı bir seçim değil.
- 2,5 – 3 litre su tüketilmeli. Su zararlı şeyleri süpürür, vücut sıvılarınızın alkalik hale gelmesine katkı sağlar. Eğer sade su içmekten sıkılıyorsanız suyunuzun içerisine kabuk tarçın, dilimlenmiş elma, limon, greyfurt gibi neşeli şeyler ekleyip tatlandırabilirsiniz, aynı zamanda vücudunuzdaki ödemlerinizi atabilirsiniz.
- Meyvelerde bulunan glikoz biraz can sıkıcı, bu nedenle yemeklerin 30 dakika öncesinde ya da yemeklerden 3 saat sonrasında ‘aşırıya kaçmadan’ tüketilmeli. Mide doluyken yenilen meyveler, midede kalarak besin değerini yitirirken aynı zamanda, midenin içerisinde mayalancağı için bütün sindirim sistemini de yorabilir.
- Günde en az bir porsiyon en fazla üç porsiyon meyve tüketilmesi bilinen bir öneri…
Daha fazla bilgi için Doğal Detoks konulu içeriğimize de göz atın.
Yeni bir kahve trendi ile tanışmaya hazır mısın? İşte anaerobik kahve hakkında her şey.
2- Sigaradan uzak durun ve alkolde ‘dengeyi’ kaçırmayın
Sigara hiç içilmemeli, bırakmak için gerekiyorsa sağlık kuruluşlarından yardım alınmalı. Yanında sigara içen ebeveynlerin çocukları üzerinde yapılan araştırmalar net bir şekilde gösteriyor ki nikotin etrafa da korkunç şekilde etki ediyor.
- Sigara kullanımından vazgeçmeyen bireylerin kalp ve dolaşımdan, böbrek rahatsızlıklarına kadar çeşitli hastalıklara ve kansere içmeyenlere kıyasla daha yoğun şekilde yakalandığı görülüyor. Sağlıklı bir yaşam için sigarayı hayatınızdan tamamen çıkartmalısınız. Lütfen bunu yapın.
- Alkolün azı karar çoğu zarardır derler. Az miktarlarda örneğin ayda en fazla 10 kadeh şarap sınırı aşıldığı zaman çeşitli negatif etkileri ortaya çıkmaya, vücut ve dinginlik üzerinde kendini açıkça göstermeye başlar. Denge her zaman önemli.
İlginizi Çekebilir: 2021’de yükselişe geçecek 5 dijital sağlık ve esenlik trendi
3- Düzenli uyku uyuyun ve dinlenmeye bolca zaman ayırın
Ah şu modern yaşam tarzları ve dedikodular… Uykuyu zaman kaybı olarak ele alan şu inanılmaz bilgi kirliliği… Günde 3 saat uyuyup bütün gününü çalışarak geçirdiğini söyleyen CEO’lar, süper-insanlar… Hepiniz yanlış yoldasınız…
- Bağışıklık sisteminiz başta olmak üzere tüm vücudunuzun iyiliği için özellikle akşam uykusuna ve dinlenmeye önem vermelisiniz. Deliksiz bir gece uykusu hem fiziksel hem de ruhen size iyi gelecek.
- Uyku ve dinlenme, detoks programlarının da olmazsa olmazıdır. Eğer yeterince dinlenmiyorsanız yapacağınız hiçbir detoks programı işe yaramaz. Çok net bir bilgi.
- Bu arada modern çağın ‘uyku zaman kaybı’ şeklindeki kaotik algısına da karşıyız. Uyku ve dinlenme asla zaman kaybı değil, yenilenme yolunda çok temel bir ihtiyaç. Bu kapsama yakın zamanda çok daha detaylıca değineceğiz…
- Eğer uyuma güçlükleri yaşıyorsanız sizin için hazırladığımız bir konu var…
Aşırı, az ve zor uyku sorunlarına veda edin! Kaliteli uyku için 14 pratik tavsiye başlıklı makalemize göz atın.
Sağlıklı yaşam için neler yapmalıyız sorusuna yönelik en temel yanıtlardan biri de uyku. Deliksiz uyumada çok ciddi sıkıntılar yaşıyorsanız en kısa sürede ilgili sağlık kuruluşuna başvurarak destek alabilirsiniz.
Bitkisel detoks nedir, faydaları nelerdir başlıklı yazımız eğer sistemin fonksiyonel dengesine dair yeni bilgilere açıksanız ilginizi çekebilir.
4- Spor yapın
İstediğiniz her an, her saat spor yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey istemek.
- Tüm vücudunuzu çalıştıracak egzersizler yapmanız sağlığınız için oldukça önemlidir.
- Günlük 30-45 dakika orta tempolu bir yürüyüş, spora ilk başlangıç aşamasında yeterlidir ama spor yapmaya hareketli yaşamaya alıştıkça temponuzu artırmalı ve ekstra olarak 10-15 dakika bölgesel çalışmanızı tavsiye ederiz. Karın bölgesi gibi…
- Egzersizlerinizi her gün yapabileceğiniz gibi haftada 3-4 günle de sınırlayabilirsiniz. Fakat egzersiz yapacağınız günleri azalttıkça sürenizi uzatmayı es geçmeyin, örneğin haftada 3 gün spor yapacaksınız en az 45 dakika orta- yüksek tempolu koşu ardından bölgesel egzersizler yapmalısınız…
İlginizi Çekebilir: Fit olma zamanı! 2021 yılında kilo vermenizi sağlayacak 21 ipucu