Zaman zaman yoğun duygularla baş etmek zor olabilir. Üzgün veya öfkeli, nasıl hissediyorsak hissedelim, duygularımızı yönetme becerisi edinmek gün içerisinde karşılaştığımız olumsuz durum ve gelişmeler karşısında sağlam kalmamıza, en azından negatif faktörlerden daha az etkilenmemize yardımcı olacak.

İşte zor anlarda duygu yoğunluğunu ve süresini azaltacak 6 strateji:

1- Gerçekten nasıl hissettiğinizi tanımlayın

‘Şu an endişeliyim’ veya ‘gerçekten hayal kırıklığına uğradım’ gibi cümlelerle kendinizi ifade edin.

Yapılan araştırmalar etiketlemenin duygu durumunuzu netleştirmenize ve böylelikle duygusal yükünüzü hafifleterek daha iyi hissetmenize yardımcı olacağını söylüyor. Bunun için bir günlük edinerek böyle hissettiğiniz anlarda olan biteni anlamlandırmaya çalışabilirsiniz. Ayrıca birleriyle konuşarak duygularınızı yüksek sesle ifade etmek, duygularınızı tanımlamaya yardımcı olacak.

2- Duygularınızın size yararlı mı yoksa yararsız mı olduğunu belirleyin

Genel olarak duyguları iyi veya kötü olarak ayırmaya programlıyız. Aslında duygular, olumlu ya da olumsuz değildir. Bu şekilde bir ayrım yapmak yerine ‘bu duygu bana ne anlatıyor’, ‘bana böyle hissetmek fayda sağlar mı yoksa zarar mı verir’ diye yorumlamalar yapmalıyız.

Örneğin kaygı durumunu ele alalım… Kaygı anlarında hissettiğiniz anksiyete sizi tehlikeye karşı uyardığında faydalıdır. Güvensiz bir durumda olduğunuzda (bir uçurumun kenarına çok yakın durduğunuzda) muhtemelen hissettiğiniz anksiyeteyle birlikte duyduğunuz endişe, sizi daha güvenli bir konumda durmaya yönlendirecektir. İşte bu örnekte endişe size yardımcı olur. Bununla birlikte topluluk önünde konuşma fikri sizde endişe yaratıyor dolayısıyla kariyerinizde ilerlemenizi sağlayacak olan bir konuşmayı yapmaktan kaçınıyorsanız bu durumda endişe etmek bir işe yaramaz.

Benzer şekilde öfke size olumlu bir değişim yaratma cesareti veriyorsa yardımcı olabilir. Daha sonra pişman olacağınız şeyleri söylemenize veya yapmanıza neden oluyorsa faydasızdır.

Duygularınız size yardımcı oluyorsa onları kucaklamaya, yardımcı olmuyorsa onları yönetmek için adımlar atmaya gönüllü olmalısınız.

İlginizi Çekebilir: Kendimizi inandırdığımız yer neresi?

3- Duygularınızla başa çıkma yöntemlerinizde tercihinizi ‘sağlıklı olanlardan’ yana kullanın

Duyguların en yüksek olduğu anlarda herkesin mutlaka kendini sakinleştirme yöntemi vardır. Bu yöntemler geçici olarak daha iyi hissetmek için dikkati başka bir yöne vermeye, bu şekilde daha da sakinleşmeye ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olur.

Bir kişi için işe yarayan bir başa çıkma yöntemi, bir başkası için uygun olmayabilir. Bu sebeple size en iyi gelen yöntemi bulmak önemlidir. Bu noktada seçiminizi sağlıklı yöntemlerden yapmaya özen gösterin.

Sağlıklı başa çıkma yöntemlerine örnek olarak, bir arkadaşınızı aramak, doğada vakit geçirmek, kitap okumak, müzik dinlemek verilebilir.

Hayatınıza yeni sorunlar getirebilecek veya zamanla kendinizi daha kötü hissetmenizi sağlayacak sağlıksız başa çıkma yöntemlerini seçmemeye dikkat edin. Alkol almak, aşırı yemek yemek, çeşitli uyuşturucu maddeler kullanmak geçici olarak iyi hissetmenize yardımcı olsa da, uzun vadede hayatınıza daha fazla problem getirecektir.

duygular

İlgili Konu: Sosyal medyayı daha verimli kullanma rehberi

4- Hislerinizi kucaklayın

Bazen rahatsız edici bir duygunun farkında olarak onu kabul etmek ve onunla birlikte günlük rutinlerinize devam etmek yapabileceğiniz en iyi şeydir. Örneğin üzgün veya endişeli olduğunuz anlarda, o hisse odaklanmak yerine bir proje üzerine dikkatinizi verebilirsiniz. Bu anlarda fiziksel olarak nasıl hissettiğinize odaklanın. Kızgın hissettiğinizde düşünceleriniz olumsuza odaklanmış, kalp atışlarınız hızlanmış olabilir. Böyle anlarda kendinizi yargılamadan bunu fark etmeye çalışın. Hissettiğiniz duygu ne olursa olsun, bunu hissetmenin sorun olmadığını, bu hissin geçici olduğunu kendinize hatırlatacak olumlu telkinlerde bulunun.

5- Yararsız düşünceleri olumlularla değiştirin

Olumsuz duygularınızı besleyen düşünceler karşı uyanık olun. Örneğin endişe halinde ‘kötü bir şey olacağını biliyorum’ gibi yararsız bir düşünce yerine kendinize ‘eminim iyi sonuçlanacak’ gibi olumlu bir cümle geliştirin. Bunu yaşayan bir arkadaşınız olsa ne derdiniz? Ona kullanacağınız nazik ve şefkatli dili kendinize de sunmayı deneyin.

6- Mutlu hissetmeye odaklanın

Sizi olumsuz etkileyen duyguları bir süreliğine kucaklamak her ne kadar faydalı olsa da, sürekli bu halde takılı kalmak daha iyi hissetmenize yardımcı olmayacaktır.

Çok uzun süre üzgün hissetmek veya kızgın hissetmek sizi karanlık bir yerde tutabilir. Duygusal durumunuzu olumlu bir yöne değiştirmenin en iyi yollarından biri davranış şeklinizi değiştirmektir.  Üzgün olduğunuz anlarda koltukta tek başınıza hiç bir şey yapmadan oturmak yerine, ‘şu an ne yaparsam mutlu hissederdim’ sorusunu kendinize sorun. Belki kısa bir yürüyüş veya bir arkadaşınızla konuşmak hislerinizi bir anda değiştirebilir. Böyle anlarda ayağa kalkın ve mutlu hissettiğiniz anları size getirecek davranışlara yönelin.

Kaynak: Verywellmind