Hayvansal gıdaların genetiğinin bu kadar değiştirildiği günümüzde Sağlıklı bir çözüm vadeden bitkisel beslenmeye ne dersiniz? Gelin ilk önce sağlığımız açısından son derece iyi bir beslenme türü olduğu kaydedilen Sağlıklı Bitkisel Beslenme nedir, ona bakalım.

Bitkisel Beslenme nedir?

Bitkisel Beslenme, en basit tanımıyla hayvansal ürünler içermeyen beslenme şekli. Sağlıklı Bitkisel Beslenmede kullanılan ürünler yalnızca yeşil renkli sebzeler değil elbette; renkli diğer sebzeler, baklagiller, tahıllar ve kuru yemişler, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı gibi Sağlıklı yağlar da ideal kapsama dahil. Fark ettiniz mi bilmiyoruz ama bitkisel beslenmeye aslında çok da uzak değiliz. Bu türde çok sayıda beslenme şekli var. Örneğin Akdeniz tipi beslenme, Vegan Beslenme, hatta vejetaryen beslenme bunlardan bazıları.

Bitkisel Beslenmenin vücudumuz ve sağlığımız açısından oldukça faydası olduğu belirtiliyor. Düşük kalorili, yüksek lif kaynaklı besinleri tüketmenin başta kanser olmak üzere birçok hastalıktan koruduğunu bilmeyenimiz yok. Şimdi de Sağlıklı bitkisel beslenme ne işe yarar, bitkisel beslenmenin faydaları nedir onlara bakalım.

bitkisel beslenme

Bitkisel Beslenme Faydaları 

Bitkisel Beslenme birçok yönden faydalar sunar. Bunlar arasında öne çıkanlar aşağıdaki gibi sıralanıyor…

Bağışıklık sistemimizi güçlendirir, hastalıklardan korur

Bitkisel beslenme de tüketeceğimiz ürünler ile bağışıklık sistemine iyi bir katkıda bulunabiliriz. Anti inflamatuvar gıdalar bakımından oldukça zengin olan bu beslenme tipi sayesinde bağırsaklar daha sağlıklı, hem kalp sağlığımızı koruyoruz hem de antioksidan besinler tüketerek vücudumuzda bulunan zararlı toksik maddeleri kolaylıkla atıyoruz. Bunlar sayesinde de hem kalp ve damar sağlığımız korunuyor hem de kansere karşı daha dirençli bir vücuda sahip oluyoruz.

Kilo vermeye yardımcı olur, fit vücuda sahip oluruz

Sağlıklı Bitkisel Beslenme sayesinde yüksek lifli gıda tüketimiyle birlikte hem uzun süreli tokluk hissi yaşayacağız hem de sindirim problemlerinden belirli ölçülerde (kişiye göre değişen şekillerde) kurtulacağız. Bitkisel beslenme tokluk hissi vermesinin yanında zayıflamamıza da yardımcı olarak fit bir vücuda sahip olmamızı sağlar. Ayrıca yüksek lif kaynağından dolayı sağlıklı probiyotik bakterilerin gelişimi de sindirim sistemimizin sağlığı için oldukça önemli.

bitkisel-beslenme-nedir

Bitkisel beslenmede kullanabileceğimiz ürünler

Sebzeler

Yüksek lif kaynağı olan sebzeler neredeyse her bitkisel beslenme ve diyette kullanılır. Sebze tüketmenin en iyi yanlarından bazıları ise hem düşük kalorili olmaları hem de yüksek mineral ve vitamin içermeleri. Antioksidan açısından büyük rol oynayan sebzeler ve Tip 2 diyabet, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara karşı koruma sağlar.

Kereviz suyunun faydalarını merak ediyorsanız tıklayabilirsiniz.

Meyveler

Bitkisel Beslenmede meyve tüketiminde dikkat etmemiz gereken nokta yüksek lif kaynaklı olması. Günde 3 porsiyonu geçmeyecek şekilde meyve tüketimi bitkisel beslenmede oldukça önemli. Fazlası zararlı. Bitkisel beslenmede tüketmeniz gereken meyvelerden en iyileri ise kavun, ayva, yaban mersini ve kivi.

Sağlıklı yağlar

Bildiğimiz üzere piyasada pek çok yağ bulunuyor. Bunlardan birçoğu zararlı, trans ve doymuş yağlardır. Bitkisel beslenme türünde tamamen bitkisel ve sağlıklı olan yağların tüketimi vücut için çok önemli. Sağlıklı yağlar arasında tercih edilmesi gerekenler ise doğal zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, avokado yağı ve kuruyemişlerden elde edilen yağlardır.

Dünyanın en sağlıklı 4 yemek yağını sizler için bir araya getirdik. Mutlaka göz atınız.

Tam tahıllar

Bitkisel beslenmede en büyük protein ve lif kaynağını alacağımız besin türü olan tahıllar, ölçülü olmak kaydıyla tüketilmelidir. Örneğin kinoa, kara buğday, esmer pirinç ve yulaf ezmesi bunlardan bazıları. Türkiye’de yetişen kara buğday, ekolojik açıdan en önemli tavsiyemiz.