Vajinismus ve disparoni kadınlarda görülen cinsel işlev bozuklukları olarak kabul edilmektedir. Bu iki işlev bozukluğu sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır. Vajinismus her ne kadar kadının cinsel işlev bozukluğu olsa da aslında temelde çiftin birlikte ortak hareket ederek çözmesi gereken bir sorundur. Çift birlikte tedavi olursa sorun kalıcı olarak ortadan kalmaktadır. Vajinismus ve disparoni nedir, vajinismusun belirtileri ve tipleri nelerdir, Vajinismusun nedenleri, vajinismus tedavisi nedir? Bu soruları gelin tek tek cevaplayalım.

Vajinismus ve disparoni nedir?

Vajinismus; Vajinanın girişindeki kasların cinsel birleşmeyi (penis-vajina birleşmesi, penetrasyon) engelleyecek şekilde yineleyici ve/veya sürekli olarak istem dışı kasılması olarak tanımlanır. Kadının vajinasına penis veya başka bir cisim, parmak dahil giremeyecek şekilde kasılması halidir. Bu istemsiz kasılmalar cinsel birleşmeyi engellemektedir.

Disparoni; Cinsel birleşme esnasında yineleyici ve devamlı olarak eşlik eden genital bölgede ağrı olması durumudur. Organik pelvik bozuklukları neden olabileceği gibi çoğunlukla kadının ilişki öncesi yeterli olarak uyarılmaması veya vajinal kayganlığın tam olarak sağlanmamış olması ve kaygılar, cinsel taciz öyküsü, ilişki sorunları, korku gibi nedenlerle de görülmektedir.

Kısacası Vajinismus ve disparoni arasındaki en belirgin fark; Vajinismus da cinsel birliktelik mevcut değildir, disparoni de ise cinsel birlikteliğe devamlı olarak eşlik eden ağrı vardır şeklinde ayırıcı tanıyı yapabiliriz.

Vajinismusun belirtileri nelerdir?

Cinsel birleşme anında kadının panik atak benzeri bir durum yaşaması, vajina girişinin kasılmasının dışında tüm vücuda yayılma kasılma ve gerginliğin olması, korku, kaygı, eşini itme, fobik anksiyete, utanç, kendini suçlama ve hayal kırıklığı şeklinde belirtileri yaşanması vajinismus açısından olağandır.

vajinismus-nedir

İlginizi Çekebilir: Senin çakraların hangi şarkıyı söylüyor?

Vajinismus tipleri nelerdir?

Üç şekilde ortaya çıkabilir.

  • Primer vajinismus; İlk cinsel birleşme veya genital muayene sırasında ortaya çıkan ve devam eden durumdur. Kişinin hiçbir cinsel birleşme deneyimi veya genital muayene girişimi olumlu sonuç vermemiştir.
  • Sekonder vajinismus; Sonradan meydana gelen bir tip olarak karşımıza çıkar. Kişinin daha önce ağrılı veya ağrısız, haz aldığı veya haz alamadığı bir ya da birkaç cinsel birleşme deneyimi yaşamıştır. Genellikle disparoniye bağlı ortaya çıkması muhtemeldir. Bu tip vajinismus genellikle bir durum neticesinde ortaya çıkmıştır. Yaşanılan bir ameliyat, travmatiktik bir durum, düşük, kürtaj, sert ve kötü gerçekleştirilen bir jinekolojik muayene, ağır enfeksiyonlar veya doğum yırtıkları sonucu sekonder Vajinismus geliştirilmiş olabilir.
  • Durumsal vajinismus; Kadının partneri ile ilgili yaşadığı sorunlardan kaynaklı olarak istemli bir şekilde, ağrı, kanama veya yanma olacağı düşünceleriyle kendini kasması ve cinsel birlikteliğe müsaade etmemesi durumudur. Burada kadın jinekolojik muayenede, tampon kullanımında veya vajinasına herhangi bir cisim girişinde sorun yaşamaz.

Vajinismusun nedenleri nelerdir?

Organik ve psikososyal nedenler olarak ikiye ayrılır. Organik nedenler; vajinal lezyon veya tümörler, vajinal operasyonlar, atrofi, vajinal yolla bulaşan hastalıklar, vajinal girişin darlığı ve doğum patolojilerini söylemek mümkündür.

Psikososyal nedenler ise; geçmişte yaşan cinsel taciz veya travma, acı korkusu, hamile kalma korkusu, yüksek kaygı, yetersiz cinsel eğitim, çok katı dini inançlar, yanlış bilgiler, ilk gece korkusu vb nedenleri saymak mümkündür.

vajinismus

İlginizi Çekebilir: Çekici bulma kararı beynimizle mi duygularımızla mı şekillenir?

Vajinismus tedavisi nedir?

Vajinismus her ne kadar kadının cinsel işlev bozukluğu olsa da tedaviye eşle/partnerle gelinmesi tavsiye edilir.

Tedavi de multidisipliner yaklaşım çok önemlidir.

Öncelikle mutlaka kadının jinekolojik bir muayeneden geçip sorunun organik mi yoksa psikososyal faktörlerden mi olduğu saptanmalıdır.

Tedavi esnasında gerçekleştirilecek diğer adım ise “cinsel terapidir.” Cinsel terapi ile var olan sorunun kalıcı olarak ortadan kalkması ile başarı oranı %100’e yakındır.

Cinsel terapi de kadın ve eşi/partneri hem tek tek hem de beraber olarak dinlenir ve sonrasında seanslara çift olarak devam edilir. Seanslar çifte göre organize edilir ve çiftin beraber yapması gereken ödevler olacağı gibi kadının tek olarak yapacağı ödevler de mevcuttur. Tedavi de süreklilik, sabır ve başarma inancı olumlu sonuca götürecek en önemli kriterdir.

Mutlaka tedavi edilebilir

Vajinismus hangi neden ile ortaya çıksın mutlaka tedavi edilebilir bir cinsel işlev bozukluktur. Korkmadan, kaygılanmadan tedavi için adım atmak olumlu sonuç elde etmenin başlangıcı olacaktır.

Eşin/ partnerin desteği, ilgisi, anlayışı süreci kolaylaştırır ve kadına mutlu sona haz dolu bir cinsel bir birleşmeye gitmek için güç verir umut olur. Önemli olan sorunun farkına varıp çift olarak hareket etmektir. Unutmayalım ki kadın veya erkek hepimizin hayatının bir dönemin de cinsel işlev ile ilgili isteksizlik veya sorunun olduğu/olacağı bir dönemin olması çok normaldir.

Vajinismus korkulu rüyamız olmasın, çünkü kalıcı değil tedavi ve istekle tamamen ortadan kalkabilecek bir sorundur. Vajinismus cinsel birleşmenin önünde kalıcı bir engel değil aşılabilir bir engeldir!

İlginizi Çekebilir: Ev dekorasyonunda modunuzu yükselten 6 renk

Kaynaklar:

Amerikan Psikiyatri Birliği (APA). (2000) Psikiyatride hastalıkların tanımlanması ve sınıflandırılması elkitabı (DSM-IV-TR) (2005) E. Köroğlu (Çev.). Ankara: Hekimler Yayın Birliği.

Kaplan H. S. (1974) The new sex therapy: Active treatment of sexual dysfunctions. New York: Brunner & Mazel Publication.

Keçe C. (2016) Vajinismus’un Üstesinden Gelmek. Pusula Yayınevi / Ankara.