Kadınların doğumdan sonraki yaklaşık 6 haftalık dönemi olan lohusa iken vücut temizliği yapılır mı? İşte ayrıntılı yanıtlar.

Lohusa, doğumdan sonraki kadınların yaklaşık 6 haftalık dönemine denir. Psikolojik ve fiziksel açıdan, doğum öncesine dönüş süreci olarak da nitelendirilebilen lohusalık, en özet şekliyle değişime uğrayan metabolizmanın normal halini alması için geçirilen zamandır.

Vücut ve psikoloji, doğum öncesi ve doğumla kaydettiği değişimin ardından önceki seviyelerini 6 haftalık süre sonunda genelde kazanır. Duyguların doğum evresinden önceki halini aldığı, ayrıca ailenin yeni ferdi olan doğan bebek ile heyecanlı ve hayata yeni bir anlam katan ilk haftalar geçirilir.
Peki kadınların doğumdan sonraki dönemi lohusa iken vücut temizliği yapılır mı? İşte ayrıntılı yanıtlar

LOHUSA İKEN VÜCUT TEMİZLİĞİ YAPILIR MI?

Lohusa, vücut açısından bir tür kendini yenileme dönemidir. Fiziki ve psikolojik değişimler anbean gözlemlenebilir bu süreçte. Merak edilen konulardan biri de lohusa iken vücut temizliği yapılır mı sorusuna dair yanıtlar. Bu kapsamda verilmiş nihai yanıtlar mevcut, sırasıyla inceleyeceğiz.

Doğum yapmış ve lohusalık dönemi içerisindeki kadın, doğum öncesinde vücut temizliği yapmış olabilir. Ancak lohusalık dönemi kısa değildir ve yeniden bir dizi vücut temizliğine ihtiyaç duyulabilir. Dönem, ailenin yeni ferdi ile birlikte başlarda zor geçebilir, zira yeni bir olgudur bebek ve bu süreçte vücutta kimi değişimler temizliği gerekli kılabilir.

Örneğin tırnaklar uzayacaktır, vücut tüyleri artabilir, ayrıca daha öncesine göre bir miktar fazla bıyık gibi yüz tüyleri de görülebilir lohusa sırasında. Lohusa döneminde vücut temizliği yapılır mı, esasen sorgulamaya ihtiyaç duymayanlar için nihai olarak evet yanıtı ile karşılanacaktır.

Ancak dinen sakınca tereddütü, bazı kadınlarda söz konusu olabilmektedir ve yanıt için bazı esaslara uygunluk koşulu aranabilir. Lohusa döneminde temizlik dinen sakınca var mı sorusu gündeme gelebilir özetle. Bu kapsamdaki yanıtlar temizliğin yapılmasında bir sakınca olmadığı yönündedir.

Lohusa dönemine girmeden önce beden temizliği yapmanın gerekliliği üzerinde durulmaktadır ve ‘lohusa dönemine girilmesi ile birlikte’ kadınları 6 haftayı bulan bir sürecin bekleyeceği kaydedilerek temizliğin yapılmasında sakınca olmadığı vurgulanır.

duygusal hissetme

SORU İŞARETLERİ

Öte yandan bazı kaynaklarda lohusalıkta saç ve tırnak kesme, koltuk ve kasık temizleme gibi işlemlerin tenzihen mekruh olması değerlendirilmiştir.
Burada ‘yapılması istenmeyen’ anlamındaki tenzihen mekruh, karışıklığa neden olmuştur. Ancak tenzihen mekruh olma konusuna ilişkin nihai ve çok net deliller yoktur.

İşte bu detayı vurgulayan Diyanet İşleri Fetva Kurulu, konuya dinen de açıklık getirerek lohusa iken vücut temizliği yapılır mı sorusunun yanıtı evet bir sakınca yoktur, yapılabilir şeklindedir.