Arnavut Biberi içerisinde kapsaisin (C18H27NO3 formülüyle ifade edilen ve acı tadı sağlayan madde) bulunan sarı, kırmızı, yeşil gibi renkleri bulunan bir biber türü. İçerisinde çok fazla vitamin var; bunlar A,C,E ve K vitaminleri şeklinde sıralanır, ayrıca günlük almanız gereken magnezyum e potasyumun da düşük oranda karşılanmasına etki eder.
Bu biberin özelliği Türkiye’de bulunan diğer biberler içerisinden en tatlı acı biber olması. Yemek yapılırken içerisinde kullanılacağı gibi baharatçı ve aktarlardan da temin edilebilir.
Arnavut biberi faydaları
Detoks sürecine yardımcı olan çok güçlü arındırıcı özellikler taşır. Kalp fonksiyonlarını dengeler, kan dolaşımına güç katar. Endokrin sistemini uyarır, bağışıklığı güçlendirir, karaciğeri temizler, alt bağırsak fonksiyonlarını daha iyi hale getirir.
Mide ülseri için iyidir (Kaynak: Daniel Reid: Detoks – Sağlıklı ve Uzun Bir Yaşam için Vücudunuzu Arındırmanın Doğal Yolu).
Genel itibarıyla mide ülseri ve durgun sindirim sistemi sorunlarına iyi geldiği belirtilir.
Günde 1-2 kez kapsül formunda alınması önerilir. Sıcak su ile alınmasının daha etkili sonuçları beraberinde getireceği yönünde tespitler var.
Arnavut Biberi sindirimi ve metabolizmayı çalıştırır. Probiyotikler bağırsakların çalışması ve bağırsak problemleri yaşamamanız konusundaki güçlü etken maddeler arasında gösterilir.
İlginizi Çekebilir: Detoks nedir, sağlıklı yaşam için nasıl yapılmalıdır?
Toz formu evde baharat olarak kullanılabilir. Aynı zamanda ham halini kurutup kendiniz de mutfak robotu yardımıyla bu baharatı yapabilirsiniz. Yemeklere ya da yoğurtlu mezelere eklendiğinde vücutta sıcaklığı arttırır. Bu sıcaklık ise yavaş sindirimin hızlanmasına ve metabolizmanın hızlanarak kalori yakmasına yardımcı olur. Yüksek kolestrolun düşmesine de yardımcı olur. İnsülin ve diyabet hastalarının tedavisinde de kullanılır. Biriken ödemleri azaltır. Böylece Lenfödem ve Lipoödem gibi ödem kontrolünün gerektiği hastalıklarda ödemi azaltarak kilo verilmesini kolaylaştırır.
Sedef, egzama, acılı ağrılı yaralar için içinde kapsaisin bulunan kremlerle yapılan uygulamalarda bu hastalıkların tedavi sürecini kısalttığı gözlemlendi. Kanser hastalığında da bazı kanıtlanmış katkıları söz konusu; özellikle deri ve pankreas kanserinde kullanımında olumlu sonuçlar ortaya konuldu.
Diğer taraftan reflü, gastrit gibi mide problemleri olan hastaların Arnavut Biberi tüketiminde dikkat etmeleri gerekir, çünkü çok fazla acı içerdiğinden mide ile ilgili ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Tüm bu soru işaretlerinin yanında hala tüketmek istiyor ama emin olamıyorsanız aile hekiminize ya da doktorunuza danışmanızı öneririz.
Bitkisel detoks nedir, faydaları nelerdir başlıklı yazımız eğer sistemin fonksiyonel dengesine dair yeni bilgilere açıksanız ilginizi çekebilir.
Arnavut biberi hangi yemeklerde kullanılır?
Acı sevenler için harikulade bir baharat!
Aç karına alındığında etkili ama şu da bir gerçek ki gezegendeki en acı besinlerden biri. Bu nedenle bir tampon vazifesi görecek yemeklere ihtiyaç duyarız.
Arnavut Biberini sebze yemeklerinin üzerine tat versin diye ekleyebileceğiniz gibi yemeğin pişmesine 5 dakika kala içerisine eklendiğinde, suyuna tatlı-acı tadını vererek yemeklerinizin lezzetli olmasını sağlar. Kurutulmuş Arnavut Biberinizi kaynamış suya atıp 5 dakika daha kaynatabilir ve üzerine arzu ettiğiniz sosları ekleyerek istediğiniz mezelerin lezzetine ulaşabilirsiniz.
Elma ile birlikte de yenilebilir.
Diyet kürlerinde ve detoksunuzda metabolizmanın hızlanması için dilediğinizce ekleyebilirsiniz. Bu aynı zamanda sizin uzun süreler acıkmamanızı da sağlar. Etlerin marine edilmesinde 1-2 saat sarımsak, çok az limon ve biberle bekletilirse güzel tatlar ortaya çıkacaktır. Kahvaltınızda tercih edeceğiniz haşlanmış yumurtanızın üzerine ya da tavada pişireceğiniz yumurtanın üzerine de çok yakışacak bir tat olarak önerilebilir. Ananas ödem attıran ve tok tutan bir besindir bir dilim ananasın üzerine ekleyeceğiniz biraz Arnavut Biberi bağışıklığınızı arttırıp kilo vermenize yardımcı olacaktır.
Kilo vermek istiyorsanız bu 4 maddeye dikkat!
Arnavut biberi nasıl kurutulur?
Arnavut Biberini evinizde geniş bir saksıya bile ekebilir ve hasat edebilirsiniz. Market, yerel pazarlar ve aktarlardan da alabilirsiniz.
Edindiğiniz Arnavut Biberini güzelce yıkayıp ardından geniş bir tepsiye koymalısınız. Sonra ister bunu 150 önceden ısıtılmış fırında kurutabilir ya da sıcak yaz günlerinde balkonda ve ya dış ortamlarda kurutabilirsiniz.
Kuruttuğunuz biberleri toz haline getirebilir, meze yapabilir, yemeklerinizin içinde kullanabilirsiniz. Eğer isterseniz bu kurutulmuş sebze mutfaklarda dekor olarak da kullanılabilir ve mutfağınıza renk katmış olursunuz.
Arnavut biberi turşusu nasıl yapılır?
Turşuların ise güçlü bir probiyotik olduğunu biliyoruz. Hem sindirime yardımcı hem de bağırsak floranızı koruyan bir turşu isterseniz size Arnavut Biberi turşusunu önerebiliriz. Bunun için gereken malzemeler ise her evde bulunan, turşu için gerekli olan malzemelerden farklı olmayacak.
Üzüm sirkesi, su, sarımsak, isterseniz biraz tatlı yeşilbiber ve mayalanması için 5-6 tane nohut ekleyip turşunuzu kurabilirsiniz. 1-2 hafta karanlık ve serin bir ortamda beklettiğiniz turşunuzu yemeklerin yanında ve ya yemekten önce probiyotik özelliğinden de yararlanarak keyifle tüketebilirsiniz.
Bu arada hareketlilik de önemli! Karantina sonrası ilk gezinti için 6 öneri başlıklı yazımıza göz atın.